Központ
2020. július 11. szombat, Nóra, Lili

HETI HETES

Molnár Tibor június 6, 2015 Humor

A hét idézete. Napra pontosan 95 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot a franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a La galérie des Cotelles-ben. Théophile Delcassé akkori francia külügyminiszter imígyen kommentálta Nagy-Magyarország széttrancsírozását, néhány hónappal később:

„Egy nemzet sincs megalázva azzal, hogy legyőzték, vagy ha aláírt késsel a torkán egy végzetes békeszerződést. Becstelenné válik azonban, ha nem tiltakozik, ha tönkretételéhez maga is hozzájárulását adja. Nem a vesztés a bukás, hanem a lemondás.”

7es

A hét figyelemfelhívója. Egy szenátusi javaslat szerint június 4-ét, a trianoni diktátum napját szeretnék minden évben megünnepelni (és megünnepeltetni) a román honatyák; erre Markó Béla volt RMDSZ-góré hívta fel a figyelmet a hétvégi, marosvásárhelyi SZKT-ülésen.

A 90 ingyenélő által kezdeményezett indítvány június 4-ét „a trianoni szerződés napjának” kívánja nyilvánítani. Újabb megalázó román ünnepnapra számíthat tehát az erdélyi magyarság, december elseje után és mellett: a trianoni „béke”diktátum napját tervezik minden évben megünnepelni a románok.

Markó szerint az RMDSZ-nek szembe kell szállnia „a román politikában tapasztalható hasonló, veszélyes törekvésekkel, amelyek fel akarják számolni azt az elmúlt évtizedekben nehezen kialakított kisebbségpolitikai koncepciót, amely biztosította a kisebbségek bevonását az őket érintő problémák megoldásába”.

Hát akkor… rajta!

A hét javaslata. Ha már készülnek kiírni városszerte néhány hagyományos (magyar) utcanevet, akkor egyúttal kegyeskedjenek kitenni egy két-, de inkább négynyelvű táblát az ortodox templomra, hogy ennek helyén egykoron Bodor Péter zenélő kútja állott…, Mihai Viteazu szobrának talapzatára egy másikat, hogy itt régen Kossuth Lajos szobra állt…, és így tovább…

Ezenközben a valódi kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése is napirenden és folyamatban van (izé, valójában nincs); sajtóértesülések szerint első körben az alábbiak fognak kikerülni:

Str. Baladei – Kádár Kata utca

Str. George Enescu – Ötlejes utca

Str. Meteor – Ménkű utca

Str. Caprioarei – Bambi utca

Str. Lalelelor – Trálálá utca

Str. Cernavoda – Cérna vajda utca

Str. Stelelor – Csillagok háborúja utca

Str. Iuliu Maniu – Mániákus Gyula utca

Str. Mioritei – Konyak utca

Str. Piatra de Moara – Toldi utca

Str. Crisan – Horea és Closca havere utca

Str. Ion Mihut – Azmegkiahalálvót? utca

Str. Eroilor – Hőscincér utca

Str. Liliacului – Batman utca

Str. Valea Rece – Jócka utca

A hét ötlete. Hatalmas botrányt kavart a minap Helsinki petiandrása (alpolgármestere) egy Facebook-bejegyzéssel, amelyben azt indítványozta, hogy a Finnországba érkező afrikai bevándorló férfiakat sterilizálni kellene, ha már van három gyerekük.

Az Olli Sademies nevű 67 éves politikus szerint az afrikai bevándorlókkal az a baj, hogy túl sok gyerekük van, és ezt a problémát azzal lehetne megoldani, ha államilag sterilizálnák a férfiakat. „A bevándorlók tesztelik a szociális rendszerünk tűrőképességét. Afrikában ez a rendszer működik, hogy az emberek sok gyereket nemzenek, így néhányuk sokáig él majd, és gondoskodik az öreg szüleiről” – írta Olli bátya, és azt is hozzátette, hogy a finn rendszer összeomlásának az elkerüléséhez arra van szükség, hogy szabályozva legyen, hány gyerekük lehet az afrikai bevándorlóknak. „Ha kötelezően sterilizáljuk őket három gyerek után, akkor egy idő után nem is jönnek majd az országba” – érvelt a politikus.

Szavai óriási felháborodást váltottak ki Finnország liberális köreiben, nácinak és fasisztának nevezték, ő viszont csak annyit mondott, hogy ez egy ötlet a probléma megoldására, és várja, hogy mások álljanak elő egy jobbal.

A hét taplói. Egy Európa-szerte nemrég elvégzett kutatás eredményei szerint Románia a legutolsó helyen végzett, ami az állampolgárok IQ-szintjét illeti. A komparatív eredményeket Dr. Anca Dobrean egyetemi előadó tanár jelentette be egy bécsi konferencián. Intelligencia terén utolsók vagyunk, legalábbis a nemzetközileg legelismertebb és legszigorúbb vizsgálatok egyike, a RAVEN-teszt szerint.

Egy másik recens kutatás (Tudomány és társadalom – a népesség érdeklődése és felfogása a tudományos kutatások vonatkozásában) azt vizsgálta, mennyit tud a román nép a világról, amelyben él, illetve mi a tudományosság és a vallásosság közötti arány. Az eredmények önmagukért beszélnek: a románok majdnem fele (42%) úgy gondolja, a Nap forog a Föld körül! További 10% nem válaszolt, ergo fel se fogták a kérdést.

Továbbá, hazánk lakosságának egyharmada úgy gondolja, hogy főzés által a radioaktív tej ihatóvá válik, és 32%-uk meg van győződve arról, hogy léteznek olyan emberek, akiket megszállt az ördög.

A hét mondása. Ami lehetne akár az év mondása is – „the queen of Europe”-ként konferálta be a tavalyi győztes, szakállas lánylegény Koncsitát az Eurovízió bécsi műsorvezető punettije a két héttel ezelőtti Eurovízió fináléjában; a magyar kommentátor, Gundi (Gundel Takács Gábor) szépen le is fordította: „következik Európa királynője”, majd hozzátette: „aztán mindenki döntse el, hogy akar-e az alattvalója lenni”…

A hét (borzasztó) szóvicce.

  • A csajom bevallotta, hogy gyakorta másra gondol szex közben.
  • Ki az a Gyakor Tamás?
Share Button
Ennyien olvasták: 1020

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.