Központ
2020. február 18. kedd, Bernadett

Hírcsárda

Molnár Tibor április 8, 2016 Humor

☻ Faültetés. Mint köztudott, a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülés elején az RMDSZ-tanácsosok testületileg felpattantak, kivonultak a teremből, és ásót-kapát ragadva a nagyharang árnyékában, Soós Zoltán főkertész, izé, polgármesterjelölt vezetésével elhaladtak a Budaiba fát ültetni. Annyira megtetszett nekik az öltönyös kapirgálás a friss levegőn, hogy elhatározták: amikor szép az idő, ezután is inkább az outdoor tevékenységeket preferálják majd az uncsi és steril tanácskozások helyett, mint például a város tulajdonában lévő romos épületek tatarozása, virágágyás-locsolás, utcaseprés, az állatkerti elefántketrec kiganézása, az utcai szemeteskukák kiürítése, kóbor ebek befogása satöbbi. Eldöntötték azt is, hogy munkanapokon nem zsúfolt főtéri kajáldákba járnak ebédelni, ahogy eddig, hanem felmennek a Német-kalaphoz bográcsozni, már el is különítettek egy összeget a helyi költségvetésből erre a célra, azaz pityókára, fuszulykára, hagymára, kolbászra.

A facsemete-ültetési eksön utáni sörözés olyan hangulatosra sikeredett, hogy hirtelenjében egy dalt is komponáltak, amely mostantól a vásárhelyi RMDSZ-frakció hivatalos himnusza:

 

Kertész leszek, fát ültetek, tanácsülésről kimegyek, lá, lá-lá-lá-lá, lá-lá-lá, lá-lá…

Nem törődöm semmi mással, se Maiorral, se Floreával, lá, lá-lá-lá-lá, lá-lá-lá, lá-lá…

Ha már nincsen magyar világ, nyíljék sok szép tarka virág,

Ha már egynyelvű a város, legalább ne legyen sáros…

☻ Náci sas. Felháborodást váltott ki sok vásárhelyiből múlt héten – tegyük is schnell-schnell hozzá: jogosan –, hogy a somostetői játszótéren horogkereszthez erősen hasonlító mintájú gumiabroncs-ugrálót alakítottak ki a kicsiknek. A városháza illetékeselvtársa azonban és szerencsére gyorsan intézkedett – nem, mint az egynyelvű információs táblák esetében, amelyekkel hetekig tökölődtek, mire sikerült úgy-ahogy bilingválni őket –, és már másnap átformázták a Hitlerjugend-játszóteret; utólag is köszönjük az operatív közbelépést.

Igen ám, csakhogy a történet itt még nem ér véget: egy szemfüles olvasó azzal telefonált be a Központ szerkesztőségébe a minap, hogy az állatkerti madárház egyik félreeső zugában korhadozó ágon egy német birodalmi sas gubbaszt! Panaszát rögtön továbbítottuk az állatkert-igazgatónak, akitől pár óra múlva az alábbi közleményt kaptuk:

„Köszönjük az észrevételt! Kiderült, hogy a szóban forgó madár, akit egyébként Adolfnak hívnak, valóban egy német birodalmi sas. Tavalyelőtt kaptuk a túlzsúfolt berlini állatkerttől, mert rengeteget zabált, és az istennek se akart megdögleni, pedig már nyolcvan éves. A madárház takarítónőjének feltűnt ugyan, hogy egyfolytában kitárt szárnyakkal ül, mindig csak jobbra néz, és egyik karmában egy megsárgult Eva Braun-képet szorongat, de ezt csak most utólag közölte velem. Mindezek dacára Adolf nyakát nem fogjuk kitekerni, így is van épp elég bajunk az állatvédőkkel Tánja elefánt miatt, de a szárnyait összedrótoztuk, a fejét kiegyenesítettük, a fejmozgató nyakizmait saját kezűleg sorvasztottam el hegesztőpisztollyal, lábait levágtuk. Ha olvasóik esetleg más furcsa állatokat is észlelnének nálunk, például náci karlendítéssel köszönő csimpánzt, Mein Kampfot olvasó pápaszemes kígyót, „Heil Hitler!”-ező nimfapapagájt, horogkeresztes pókot vagy nemzetiszocialista kengurukölyköt, kérem, jelezzék. Pá.”

☻ Becsmérelni tilos! Börtönbüntetéssel sújtanák bukaresti törvényhozók Románia, valamint a román nemzet becsmérlését. Például, csak szabadságvesztés terhe mellett lehetne kijelenteni, többek között, hogy december elseje nem ünnep valaki számára. A jogszabálytervezet arra hivatkozva nyilvánítaná büntetőjogi kategóriává az ország és a román nemzet becsmérlését, hogy (a törvényalkotók szerint) az utóbbi időben elszaporodtak az olyan esetek, amikor „más nemzetiségű polgárok” gyásznapnak nevezték december elsejét, vagy amikor román történelmi személyiségeket jelképesen felakasztottak.

Lapzárta előtt kaptuk a hírt, hogy valamelyest finomítottak rajta: fedetlen kerthelyiségekben, az utcán, parkokban, nemzetközi repterek tranzitzónáiban és szigorított börtönök magánzárkáiban – a cigitörvényes kivételekhez hasonlóan – nem lesz érvényes, ott továbbra is szabad.

☻ CR7. És végül az év, ha nem az évtized sporthíre: Cöröhét, azaz Cristiano Ronaldo az ASA-hoz igazol! Bizonyára minden vásárhelyi tudja, hogy a csávót Bölöni László fedezte fel anno egy harmadosztályú portugál ifi csapatnál, és ősztől hálából ide jön a zseléfejű egy szezonra, ingyen. Sőt, nemhogy ingyen, hanem kifizeti az ASA tartozását is!

Share Button
Ennyien olvasták: 1027

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.