Központ
2020. július 14. kedd, Örs, Stella

HÍRCSÁRDA

Molnár Tibor január 15, 2016 Humor

☻ Egyre eszkalálódik a botrány az ún. börtönkönyvek körül, ugyanis olyan iramban áradnak a „tudományos munkák” a cellákból, hogy még a doktori iskolákat is lekörözik (egy 1969 óta érvényben lévő direktíva szerint „művenként” egy hónappal csökken a „szerző” börtönbüntetése). Erre tromfolt rá a minap egy szociáldemokrata képviselő ama törvénytervezet benyújtásával, amely szerint az említett szabály kirekesztő – a börtönlakók jelentős hányada analfabéta, ergo nem tud könyvet írni –, és amelyben azt indítványozza, hogy egyéb művészeti alkotásokért is járjon a harminc nap mínusz: festményekért, szobrokért, rajzokért satöbbi. Amennyiben a parlament mindkét háza megszavazza, és Johannis rábólint, egy csapásra megoldódhat a hazai büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltságának kérdése. Hiszen, míg egy tudományos mű megírása még a juh-filozófus Gigi Becalinak is hetekig eltart, egy-egy cellafal-festmény, szappanszobor vagy budipapírra skiccelt karikatúra percek vagy órák alatt elkészül, így még egy húsz évre ítélt rablógyilkos is napok alatt kiművészkedheti majd magát a börtönből.

☻ Egy bukaresti civil szervezet hazafias-nevelési kurzust indított fővárosi focidrukkerek számára. Történt ugyanis nemrég, hogy kétszáz ultrás Rapid fociszurkoló ellátogatott a Rapid Bukarest – Sepsi SIC női kosármeccsre, azt megtorlandó, hogy egy héttel korábban, egy sepsiszentgyörgyi mérkőzésen a székelyek kifütyülték a vendégcsapat Universitatea Cluj játékosait, amiért azok pofátlanul melegíteni kezdtek a székely himnusz közben. „Romania e tara noastra, ne pisam pe Ungaria voastra!” (Románia a mi hazánk, levizeljük a ti Magyarországotokat!) – skandálták a kretének még a meccs előtt, mintha a székelyföldi jánycsapatnak bármilyen köze is lenne Magyarországhoz, majd a székely himnusznak vélt román himnusz alatt iszonyú füttykoncertbe kezdtek. És később, a meccs vége felé, ötvenpontos Sepsi-vezetésnél rettenetesen összeverték… egymást (ahogy tették azt tavaly is a pesti stadionban, a magyar-román Eb-selejtező alkalmával a Steaua és a Dinamo drukkerei).

Az ingyenes tanfolyamon olyasmiket tanítanak meg nekik, hogy a „Desteapta-te, romane!” a román himnusz, meg hogy verekedni csúnya dolog, de ha már verekednek, akkor legalább ne egymást agyabugyálják el. Külön óra keretében ismertetik a magyar, székely és román zászlót, elsősorban a különbségekre híva fel a figyelmet, nehogy láoádikö a román trikolórt égessék el véletlenül, mert az már tényleg blama volna.

☻ Bizonyára mindenki hallott róla, hogy a félelmetes kézdivásárhelyi Beke-banda pizzaként emlegette a telefonbeszélgetések során a tavaly december elsején felrobbantandó, petárdákból készített bombát, legalábbis a SRI „sztenográmái” szerint. Nos, ez mára már igazi székelyikummá vált: egy leleményes kézdi vendéglátós a múlt héten megnyitott pizzázójának a Petárda Pizza nevet adta, ahol olyan fantázianevű pizzákat kínálnak, mint a Pizza Terror, Pizza Dinamit, Pizza TNT, Pizza ISIS, Pizza Dzsihád, Pizza Bombi di Mare, Pizza HVIM. Utóbbit nem nyolc, hanem nyolcszornyolc, azaz hatvannégy szeletre vágva szervírozzák. Ahogy más pizzériák esetében, a Petárda Pizzából is lehet telefonon rendelni, csak nem érdemes, mert még azelőtt elvisznek a mászkátok, hogy a futár kihozná a pizzát.

☻ Medvetámadás történt tegnapelőtt a Görgényhodákhoz tartozó Toka falu közelében: a 48 éves helybéli T. Aranka – aki csak néhány éve költözött a faluba, és akit még senki nem látott józanon – éppen hazafelé tartott a kocsmából, amikor az út szélén megtámadott egy medvét. A hölgy egyébiránt nem agresszív, még részegen sem, de most bocsai vannak, még októberben találta őket az erdőben, gombászás közben, így érthető a viselkedése. A megtámadott medve még aznap jelentkezett az állatorvosnál, sérülései felületesek, rendbe fog jönni.

Korábbi években ilyentájt nem hallottunk medvetámadásos híreket, de a szokatlanul enyhe tél miatt a medvék nemhogy nem vonultak el hibernálni, de még csak el se álmosodtak.

☻ Habár a hallgatókat mindig roppant érdekli, hogy éppen hány fok van Deményházán, Muzsnán, Bostonban vagy Sydney-ben, a Rádió Gaga kora reggeli műsorában többet nem mondják be kétpercenként, hogy hol milyen hőmérsékleteket mérnek. Helyette, a műsoridő kitöltéseként, nemcsak arról értesülhetünk majd, hogy hol radaroznak a városban, hanem arról is, hogy hol nem.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1438

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.