Központ
2020. február 17. hétfő, Donát

Kampánystart

Molnár Tibor április 28, 2016 Humor

Ne szépítsük, ne kozmetikázzuk: az elmúlt három polgármester-választást, 2004-től errefele bizony csúnyán buktuk! (A tizenhat évvel ezelőttit éppen hogy.) Ama boncolgatásnak, hogy az utóbbi hármat elsősorban a sokak által kevésbé lájkolt jelöltek miatt (Kelemen Atilla, Borbély László, Frunda György) veszítettük el, vagy egyéb okokból kifolyólag, sok értelme nem lenne, ám néhány zseniális szlogent az elmúlt kampányokból tán nem árt felidézni:

„Okosan, jogosan”

„Kitakarítom a városból a szemetet!”

„Marosvásárhelyért dobban a szívünk”

„Marosvásárhely többet érdemel”

Nos, eme gyöngyszemek, mint tudjuk, sajna nem váltak be. A magyar nyugdíjasok egy része nem okosan voksolt négy éve…, valahol jogosan. A főszemetész rigmusa se jött be, habár deriváltuk az utalást, de sokunkból inkább utálást váltott ki a bizonyára poénosnak gondolt, de valójában gagyi és visszatetsző jelszó. A „Marosvásárhelyért dobban a szívünk”-et első blikkre kajáltuk, csak aztán fájt a tökünk tömegesen eldzsanázni szavazni. A „Marosvásárhely többet érdemel”-t már magyarázni sem kell, hogy miért ment mellé.

soosz

Most azonban inkább az előttünk álló kampányra fókuszáljunk, ha már került nagy nehezen egy olyan jelölt, Soós Zoltán személyében, akivel tényleg sanszosnak tűnik Marosvásárhely „visszahódítása”. A vásárhelyi viszonyokat nem ismerők szerint akár már most hátradőlhetnénk, hiszen az etnikai megoszlás kvázi egyenlő (56-44 százalék „oda”), és mivel egyetlen magyar jelölt száll harcba hét román ellen, a román szavazatok majd szépen megoszlanak hetük között, a magyarok pedig egységesen Soósra szavaznak, si cu asta basta, ahogy a celebjuhász mondaná. Csakhogy mi tudjuk, hogy a valóság sajnos más; ez alkalommal is lesznek magyar átszavazók, ahogy mindig, és a románok voksai se fognak szóródni: a jelenlegi polgármesterre szavaz majd a nagy többség, a POL-os szabadember Dan Masca és az ALDE-s (Liberálisok és Demokraták Szövetsége) magyarbarátnő Ionela Ciotlaus kénytelen lesz beérni pár száz szavazattal, a többi négy „futottak még” kategória. Utóbbiak totál esélytelenek, vélhetően csak és kizárólag azért indították őket, hogy nehezebben találjuk meg Soós Zolit a szavazólapon.

Na de, ha már másmilyen a jelölt, másmilyen kampány is dukálna néki. Mert az, hogy gruppen-bográcsgulyásozunk párat a Maros-parton, aztán a kampányfinisben az ufók által többszörösen elrabolt (de sajnos mindig visszahozott) Pataky Attis elcsárogja a Hűtlent nekünk grátisz a Ligetben, eddig se vált be. Íme hát néhány ötlet, amivel fel lehetne turbózni a kampányt:

☻ Ne az Eddát hívja meg a Soós-stáb, hanem elsősorban mélymagyar nemzetirock-bandákat: Kárpátia, Romantikus Erőszak, Ismerős Arcok, Megkocsonyásodott Májdarabka satöbbi. Utóbbi egy death metal együttes, ergo a nyugdíjas szavazótábor örömére alternatívaként egy közeli teasátorban Tamás Gábor kornyikálna, beszámolva a Donát úti orgonafák állapotáról, és meginvitálva őket a Hargitára

☻ Hatalmas tábortüzek esténként a Maros-parton, vidám gitározgatással, dalolászással; a tábortűz atavisztikus összetartozás-fílinggel bír, és még melegít is. Csegzi ezekre nem kapna meghívót, mert még képes lenne megint rossz fát tenni a tűzre

☻ Krumpligulyás-főzések helyett egy nagy Petry-stand felállítása a Sörpatikánál, ahonnét mindenki kedvére és ingyen válogathat a különféle disznóalkatrészekből, és ott helyben el is készítheti – a potyát mindenki szereti!

És végül lássuk, milyen parafrazált magyar slágerekkel kampányolhatna az ÖSSZEFOGÁS jelöltje:

♪ (Illés: Az utcán) Néha kampányhangulatba’ az utcát járom egymagamba’, alig van kétnyelvű tábla, szavazzál hát Soós Zoltánra, héjj!

♪ (Záray Márta: Homokóra) Szeretném a polgármestert végleg elűzni, szeretnék már a székibe belecsücsülni; ugye, hogy jobb volna egy stramm magyar gyerek? Szavazzatok rejám, emberek!

♪ (Fonográf: Élsz valahol) Élsz valahol, azaz itt, hol alig van már ág, ha akarod, én előidézem Virág úr bánatát (…) Sohasem láttalak, sohasem hívtalak, de most kérlek, hogy szavazz rám, most az egyszer, most az egyszer…

♪ (Neoton: Egy kis nyugalmat) A főtéren szoptat az anyafarkas, sok a kis jelölt, de a Soós hatalmas…

♪ (Neoton: Nyár van) Nyár van, szoros fürdőgatyában égetem magam a napon; nyár van, Peti Andrással párban fekszünk egy cementlapon; de ha megjelenik Máska, Csatlósjolira várva, én inkább rögtön a Marosba ugrok!

Csak aztán végül nehogy ama dal kerüljön a toplista élére, ami 2004 óta mindig négyévente: A választó mindent megbocsát, mindig megbocsát nekem, most is megbocsát nekem…

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1066

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.