Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Ki lehetne a marosvásárhelyi polgármesterjelölt?

Molnár Tibor május 7, 2015 Humor

– mérsékelten komoly esélylatolgatás –

Most, hogy illetékesék hivatalosan is bejelentették: októberre halasztódik az eredetileg május 31-re (vagy május negyvenre?) tervezett előválasztás, amelyre augusztus 31-ig még lehet jelentkezni, vizsgáljuk ’sza meg, hogy az eddig regisztrált három polgármesterjelölt-jelölt (Soós Zoltán, Portik Vilmos, Barabás Miklós) mellett kik jöhetnének még szóba, esélyes vagy kevésbé esélyes jelöltekként:

jockaelovalasztasos

Fodor Imre. Sok minden szól Imi bá ellen, viszont az meglehetősen erős adu a kezében, ha nem is éppen a tromf ász, hogy egyszer már nyert! Emlékezzünk csak, milyen jó hangulat uralkodott Vásárhelyen az ő polgármestersége alatt: a főtéri árvácskák korábban, színpompásabban és illatosabban nyíltak, a madárkák boldogabban trilláztak a virágóra környéki fákon, az állatkerti medvék délutáni álmot se aludtak, nemhogy télit, és az első Marosvásárhelyi Napok megnyitóján még pertut is ivott a néppel, mint Fülig Jimmy. Mellette szól továbbá, hogy a Gruppen-hecces Nagy István olyan tökéletesen tudja utánozni, hogy mindannyiunk Imréje a kampányban mindig egyszerre két helyen lehetne jelen.

Csegzi Sándor. Momentán (állítólag) ő a legnépszerűtlenebb vásárhelyi magyar „politikus”, ezért az volna az első lépés, hogy lemondja Floreánál a tanácsadói széket, majd szép lassan el lehetne kezdeni imidzs-építkezni. Ne felejtsük el, hogy Csegzi anno megnyert már egy előválasztást, de végül Borbély Lászlót indították helyette. Azt a Borbély Lászlót, aki a kampányban azt ígérte, kitakarítja a városból a szemetet, amit azóta sem tett meg, valamint azt is, hogy visszaadja Marosvásárhely régi fényét, de végül csucsu régi fény, csak a villanyszámlát kaptuk meg.

Lakó Péterfi Tünde. A piaci kétnyelvű zöldségfelirat-osztogatós gerillaakciója következtében elhíresült, a vásárhelyi szlengben csak kofaidomárként, murokpartizánként vagy banismámiként emlegetett aktivista igen népszerű, elsősorban a civilek és a civil ruhás milicisták körében, ráadásul még városunk rettegett fősmasszerétől se majrézik. Azonban, polgármesterré választása esetén nagyon oda kéne figyelni Tündi nénire, mert ha csak rajta múlna, akkor az ortodox sírfeliratokat is kétnyelvűsítené, Wass Albertről nevezne el minden iskolát, és a polgihivatal alkalmazottai kötelező módon székelyruhában járnának be „dolgozni”.

Smaranda Enache. Ha – valamilyen csoda folytán – meg is nyerné az előválasztást a Pro Európa Liga (csendes)társelnöke, az élesválasztáson minden bizonnyal elhasalna, akár Dorin Floreával, akár Claudiu Maiorral szemben. Az ok egyszerű, prózai és banális: ahogy a székely versenyzőt a román X-Faktorból azért ejtik ki, mert magyar, a magyarból pedig azért, mert román, Enache asszony is valami hasonlóval szembesülne: a magyarok azért nem szavaznának rá, mert román, a románok meg azért, mert magyarbarát. Sőt, sok magyar nem is a románsága, hanem a magyarbarátsága miatt: amelyik román nem utál bennünket, az nekünk gyanús! Sajnálatos, de ez van.

Jócka. Miért is ne? Ha az USA-nak lehet néger elnöke, Marosvásárhelynek miért ne lehetne cigány polgármestere? Jóckát mindenki ismeri ebben a városban, és néhány finnyás rasszista sznobot leszámítva szeretik is. Amellett, hogy kiváló kommunikátor, remek üzleti érzékkel bír, rengeteg befektetőt vonzana ide; aki úgy véli, hogy ő jobb marketinges nála, az próbálja eladni a kocsma előtti virágágyásból frissen kigyomlált betonliliomot a bent ülőknek. Jóckával az ingyenmiccses-ingyensörös kampányhajrában is jól járna a stáb: minden rendezvényen egy műanyagpohárral kevesebb fogyna, hiszen mindig ott van nála, a koszos zakója belső zsebében a sajátja, amibe egy-egy pofa sört szokott tarhálni a G.Café teraszán meg egyéb kultúrkricsmikben. Cigije általában nincs, ami nem is baj, mert így meg is van a választási szlogenje: „Szavazz Jóckára – de eccer aggy egy szivarat!”.

Share Button
Ennyien olvasták: 1296

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

1 Hozzászólás

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.