Központ
2020. május 25. hétfő, Orbán

Lékhorgászat

Molnár Tibor január 31, 2017 Humor

Amint arról múlt héten a Központ honlapján is beszámoltunk egy rövid képriportban, pár nappal ezelőtt lékhorgászok jelentek meg Vásárhelyen, pontosabban az Egyesülés negyed felé vezető Maros-híd alatt próbáltak horogra csalogatni pár álmos pirkát vagy kóválygó balint türelmetlen horgászemberek, vélhetően mérsékelt sikerrel, mivel a lékhorgászat nem ám olyan egyszerű dolog, mint ahogy azt Móricka elképzeli! Ismerkedjünk hát meg kissé alaposabban a horgászat eme speciális válfajával:

Először is, már a neve megtévesztő lehet: a lékhorgászat során nem a léket kell kipecázni (ahogy például pontyhorgászat esetében a pontyot), hanem a tó jegén vágott lék alól a halakat. Elsősorban rablóhalakra (csuka, sügér, banditacompó, betyármárna) érdemes ilyenkor télen menni, élő csalihallal, de megpróbálkozhatunk békés halak kifogásával is, mint például kárász, dévérkeszeg, pacifistapaduc, pápaponty. Utóbbiakra szúnyoglárvával vagy trágyagilisztával lékhorgásszunk, de mivel ilyenkor rohadt hideg a víz, otthon előzőleg forrósítsuk fel őket a mikróban, majd termoszba téve vigyük magunkkal a jégre, különben meg se mozdulnak majd a horgon, és egy árva hugyit vagy pinarágót se fogunk botvégre kapni.

Maga a lékvágás se egyszerű művelet, és a jégre való rámenés se veszélytelen – hiszen nem tudhatjuk, milyen vastag –, ezért mindig egy nálunk sokkal testesebb barátunkkal menjünk lékezni, akit előre küldünk a behaladás során: ha őt megbírja, akkor minket is. (Ugyanezen logika alapján erdőbe is mindig egy kövér cimboránkkal menjünk, mert a medve őt éri majd utol hamarabb.) A lék kivágása történhet baltával vagy spéci lékfúróval, ami úgy néz ki, mint egy hatalmas dugóhúzó, de 150 lejbe kerül, úgyhogy nem érdemes menőzni.

Ha érkezésünkkor tartózkodik már a jégen egy vagy több lékhorgásztársunk, akkor tőlük tisztes távolságban vágjuk ki a magunk lékét, ugyanis létezik egy íratlan szabály a téli pecások között, amit a szakirodalomban minimális léktávolságként emlegetnek. A megrögzött lékhorgászok vicces neve lékpofa vagy lékomadta.

És végül, szokásunktól eltérően, zárjuk komolyan (ez most tényleg nem vicc!!!): folyóvízen soha a büdös életben ne próbálkozzunk lékhorgászattal! Hiába tűnik olybá, hogy a teljes felületén keményen be van fagyva a folyó, a sodrás és az áramlatok miatt a jégpáncél vastagsága akár méterenként változhat. Biztonságosan tartózkodni és horgászni rajta gyakorlatilag lehetetlen. Mi szóltunk!

 

Share Button
Ennyien olvasták: 667

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.