Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Május 1. – a munka, a sör és a miccs ünnepe

Molnár Tibor május 1, 2015 Humor

A munka ünnepe a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap, a legtöbb országban hivatalos állami szabadnap, amely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról hivatott megemlékezni. A legtöbb országban május elsején, az USA-ban és Kanadában viszont szeptember első hétfőjén ünneplik (Labour Day), tehát ott nem fordulhat elő az a szívás, mint Európában, hogy szombatra vagy vasárnapra essen. Az már kevésbé köztudott, hogy egyben katolikus ünnep is munkás Szent József, a munkások védőszentje (Jézus nevelőapja) tiszteletére, akit már anno is annyira tiszteltek, hogy egy büdös szót se idéznek tőle az evangéliumokban, sőt, Jézus 12 éves kora után többé nem is említik a nyomorultat.

majusegykep

Előzményei egészen a brit ipari forradalomig nyúlnak vissza, amikor is egy gyártulajdonos, Robert Owen 1817-ben megfogalmazta és közzétette a munkások követelését, benne többek között az addig 10-16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését, a hangzatos „nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés” szlogennel, amit aztán magyar nyelvterületeken a Beatrice terjesztett el a jól ismert „nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás” formában. Ezt követően még kábé egy fél évszázadig semmilyen előrelépés nem történt az ügyben, akkoriban nem kapkodták el az ilyen dolgokat. Végül csak a II. Internacionálé megalakulása után, 1891-ben nyilvánították május elsejét hivatalosan is „a munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé”! A renitenskedő vagy sztrájkoló munkásokat pedig továbbra is nemes egyszerűséggel azonnal kirúgták, ahogy korábban is.

A nemzetközi szocialista és munkásmozgalmak növekedésével együtt bővültek a munkások jogai és lehetőségei is, mely során a hagyományos munkásünnep lassan nemzeti ünneppé nőtte ki magát. Először a Szovjetunióban, majd a szocialista-kommunista keleti blokk országaiban, illetve a világ más pontjain később született azonos ideológiájú államokban, ahol az egyik legnagyobb nemzetközi szocialista ünneppé vált. Ezzel párhuzamosan az eredetileg a munkások ünnepének hívott napot a munka ünnepévé változtatták az elvtársak, mivel ez jobban megfelelt az uralkodó rezsimeknek. Az elnevezés a diktatúrák bukása után is megmaradt a volt szocialista országokban, ami legalább akkora marhaság, mint a Föld napja: ahogy a bolygónknak se, úgy a munkának sincs tudomása róla, hogy most éppen az ő tiszteletére tivornyáznak. Mivel Romániában alig tucatnyi hivatalos ünnepnap (munkaszüneti nap) van, nem ártana bevezetni továbbiakat is a munka ünnepe mellé, mint például a kézimunka, a babramunka, az aknamunka, a házimunka és a diplomamunka ünnepe.

Hazánkban a májuselsejézés gyakorlatilag csupán abban különbözik egy tök átlagos tavaszi-nyári hétvégétől, hogy nemcsak a fél ország vonul ki járbövérdézni, hanem az egész, közben annyi miccset meg sört tömnek a belükbe, amennyiből egy közepes afrikai ország lakói hónapokig vígan megélnének, az üvöltő mánélét a Nemzetközi Űrállomáson is hallani, és ha a szanaszét dobált PET-palackok világítanának, Románia úgy nézne ki, mint Las Vegas. A nagy zabálás természetesen nem korlátozódik a miccsre, simán lehetne a hús ünnepének hívni munka ünnepe helyett: már kora délelőtt beizzítják a „grötárokat”, amelyeken kisebb megszakításokkal effektíve napnyugtáig sercegnek a válogatott finomságok, de a kényelmesebbje még a grillezéshez sem áll fel, hanem lazán, kempingszékből tolja.

Végül egy programajánló: az RMDSZ a hagyományokhoz híven idén is megszervezi a Maros partján a Majális ünnepét. A „szövetség” holnap, május elsején gulyásfőzéssel egybekötött egész napos rendezvénysorozattal várja az ünneplőket. A nap fénypontját a Bojtorján együttes fellépése képezi, akik bizonyára elnyomják majd a Vigyázz magadra, fiam című örökzöldjüket is: Tizennégy múltam éppen, vidám vasárnap volt, azt hiszem…

Share Button
Ennyien olvasták: 1018

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.