Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Május 28. – a gasztronómia világnapja

Molnár Tibor május 29, 2015 Humor

Habár úgy hangzik, mint valami gyomorbántalom vagy emésztési zavar, a gasztronómia „a kultúra és az étel közötti összefüggés tudománya vagy művészete, de sokan vallják azt is, hogy a kettő együtt. Hozzátartozik a terítés, a felszolgálás művészete, az étkezés kultúrája és minden más, ami az étkezéshez kapcsolható” (Wikipédia). Jean Brillat-Savarin, a gasztronómia atyja szerint „mindannak intelligens ismerete, ami összefügg a táplálkozással”. „Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy!” – ezt ugyancsak Savarin koma mondta. A Központ pedig azt mondja meg, hogy MIT NE EGYÉL:

halac

Virsli. A húsipar minden lehetséges módon megpróbál költséghatékonyabban dolgozni, ennek a hatvanas években a mechanikusan szeparált hús lett az eredménye, ami csak annyira hús, hogy az a szövet valaha állati csontokon volt megtalálható. Az MSM-et, azaz a mechanikusan szeparált húst white slime-nak, magyarul fehér takonynak is nevezik. A szerencsétlen fogyasztók persze nem nagyon tudják, hogy ami a hot dogban, hamburgerben, mirelit fasírtban van, az nem nyesedék, hanem olyan izé, amiben a húscafatoktól kezdve az ízületi folyadékon keresztül a velőig és némi selymesen krémes csontmaradványig minden megtalálható. Nagyjából úgy készül, hogy először a tetemeket/maradványokat „szőröstül-bőröstül” bedobják egy szép nagy szeparátorba, ahol az egészet összezúzzák, majd a krémesre dolgozott pépet egy szűrőn átpréselik, és már mehet is a virslibe, parizerbe, szalámiba meg egyéb felvágottakba.

 Zacskós leves. Amellett, hogy a belőle főzött „leves” borzalmas kinézetű, szagú és ízű, eme gusztusosan csomagolt por maga a tasakos gyomorrák: nemhogy rengeteg tartósítószert, állományjavítót, ízfokozót meg egyéb mérget tartalmaz, a többi konzervhez hasonlóan, hanem gyakorlatilag kizárólag azokból készül! A pudingporok, fagylaltporok, leveskockák, mártásalapok és társaik szintén ebbe a kategóriába tartoznak.

Fasírt. Nyilván nem az otthon sütött, általunk vagy előttünk ledarált húsból készült fasírtról van szó, hanem az éttermiről. Alapszabály: vendéglőben, étteremben vagy más zabáldában soha, semmilyen körülmények között ne rendeljünk fasírtos ételt! Azért ne, mert a vendéglátó-iparosok – akárcsak húsiparos kollégáik – baromira utálnak pocsékolni: amit a kedves vendégek a tányérjukon hagynak (noha kifizették), az nem a kukába kerül, hanem a… fasírtba. Vendéglőkre szakosodott élelmiszer-ellenőrök találtak már fasírtban (a termék bevizsgálása során) csirkebőrt, májat, agyat, panírmorzsát, brokkolit, spagettit, de még káposztát, paszulyt és céklát is! (A bepanírozott és legyorsfagyasztott halrudacskákkal, pulykafalatkákkal és hasonlócskákkal kvázi ugyanez a helyzet.)

Hal. Félreértés ne essék: a hal igen egészséges, együnk minél többet és minél többször, mert már Ceausescu is megmondta volt: nici o masa fara peste! Viszont olyan halat sose vásároljunk, amelyről ránézésre nem lehet eldönteni, hogy milyen fajtával (pisztránggal, ponttyal, harcsával satöbbi) van dolgunk: ilyenek a fej és farok nélküli hekk-, azaz merlucius-darabok, a lefóliázott lazacfilék, a tetszetős, vákuumos csomagolásban kínált cápaszeletek, a guszta tőkehal-karikák és társaik. Ugyanis a tengeri halászat során rengeteg féle, ha nem is éppen ehetetlen, de eladhatatlan, ún. szeméthal is kerül a hálókba. Azazhogy valójában nem is eladhatatlanok: a fenti álnevek alatt találkozunk velük a szupermarketek polcain. Legbiztosabb, ha élő halat veszünk, csak mindig kérjük meg az eladót, vágja kupán, miután kipecázta nekünk a tartályból, hogy ne kínlódjék hazáig a nyomorult.

Margarin. Csupán egyetlen dologban különbözik a vajtól, de az elég lényeges különbség: míg a vaj tejből, a csomagolása pedig papírból készül, addig a margarin ugyanabból, amiből a doboza, csak eltérő gyártási technológiával.

Share Button
Ennyien olvasták: 2245

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.