Központ
2017. december 11. hétfő, Árpád, Árpádina
Derült
Holnap
Derült
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű
Helyenként felhős
Csütörtök
Helyenként felhős

Márciusi boldogság

Molnár Tibor március 17, 2017 Humor

Az év harmadik hónapja nevét Marsról, de nem a bolygóról és nem is a csokiról, hanem a háború római istenéről kapta. Az ókori Rómában szerencsét hozónak tartották, ha a háborút ez idő tájt indítják (vélhetően kilencvenben Iliescuék is szerencsésnek gondolták, ha a magyarellenes vásárhelyi pogromot március idusára időzítik); a magyar népi kalendárium böjtmás havának nevezi, ami, ismervén a népi bölcsességet, vélhetően a „fog a tököm böjtölni, böjtöljön más” rövidülése. Szokás még Új Zöldség Havának, valamint Miértilyenkurvadrágaezaretek? Havának is nevezni.

Továbbá, március az egyik legingergazdagabb hónap, nemcsak a fent említett huszonhét évvel ezelőtti, hanem úgy általában, mivel rengeteg jeles nappal rendelkezik, hogy csak a nőnapot, az egyik nemzeti ünnepünket, vagy a két polkorrekt csillagászati ünnep közül az egyiket, a huszonegyedikei nap-éj egyenlőséget emlegessük. De szintén márciusban van a Nemzetközi Pi Nap (tizennegyedikén, mivelhogy a pi két tizedes pontossággal 3,14, szóval nem véletlenül!), a Nemzetközi Fókavadász-ellenes Világnap, tizenötödikén (ezt magyarlakta vidékeken nem nagyon tartják, legalábbis elég kevés „Éljen a magyar szabadság, éljen a haza, a rohadt fókavadászok meg húzzanak haza!” feliratú transzparenst látni az aznapi ünnepségeken), valamint a víz és a színház világnapja is. Utóbbi kettő szerencsére nem egyszerre van – előbbit 22-én, utóbbit 27-én ünneplik –, különben a világ összes színházában A hattyúk tavát és a Vízkereszt, vagy amit akartokat játszanák aznap.

Furcsa egybeesés, hogy a számunkra, vásárhelyi magyarok számára nem túl vidám emlékezetű március huszadika a boldogság világnapja; az ENSZ, vagyis az Egyesült Nemzetek Szervezete nevű nemzetközi sóhivatal egyik határozata szerint „a boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja”. Igen ám, csakhogy a boldogságot megkeresni nem olyan könnyű, mint egy slusszkulcsot vagy karácsonyfatalpat – van, hogy az ember a boldogságot keresi, de aztán valami egészen mást talál helyette (ahogy a szegény hodákiak is Bolyait keresték a boldogság világnapjának előestéjén, de végül csak Sütő Andrásékat találták meg). Ugyanakkor, cseles is a boldogság: előfordul, hogy csak azt követően jövünk rá, hogy megvolt, miután elveszítettük, pedig azelőtt nem is kerestük.

S végezetül: ahogy általában semmit, a boldogságot sem jó túlzásba vinni – minél boldogabb vagy, annál kellemetlenebbül érint, ha elcsap egy tíztonnás traktor a búzamező szélén, pipacsszedés közben.

Share Button
Ennyien olvasták: 291

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.