Humor

Márciuska

A márciuska(románul: mărțișor) egy apró, többnyire fémből készült biszbasz, a román néphagyományhoz kötődő jelképes ajándéktárgy, amely mára már elvesztette hagyományos jelformáját. Sokáig négylevelű lóherét formázott, manapság viszont egyre több alakot és jelet vonultat fel.

Ma, március elsején márciuskát ajándékozni lányoknak, asszonyoknak szinte kötelező figyelmesség Romániában. Egy olyan román népszokásról, tavaszváró gesztusról van szó, amit az idők folyamán a romániai magyarok is átvettek, a faktúra, csentura és ádeverinca szavakkal együtt. A márciuska, azaz mörcisor a szerencse, az öröm, a szeretet vagy a szerelem szimbóluma, a rajta éktelenkedő piros-fehér zsinórban a piros a tavaszt, a fehér a telet jelképezi. Zöld színű márciuska nincs, érthető okokból.

Végül egy friss márciuskás örömhír: pár napja a dél-koreai Jehuban tartott UNESCO- konferencián a Kulturális Örökség Megőrzéséért Felelős Kormányközi Bizottság az UNESCO kulturális örökségei közé iktatta a márciuskát! Kulturális örökségbe vételét Románia kezdeményezte, de – a Moldovai Köztársaság mellett – Bulgária és Macedónia is támogatta. (A mörcisor bulgáriai megfelelője a martenica, amit a bolgár hölgyek március elsejétől egészen addig viselnek, amíg meg nem látnak egy gólyát, fecskét vagy egy Wizz Air repülőgépet.)

Adrian Cioroianu (a kevés normális hazai politikusok egyike, a 2oo7-ben „remániált” Tăriceanu-kabinet röpke egy évig miniszterkedő külügyminisztere), az UNESCO romániai delegátusának tagja megjegyezte, hogy a márciuska adományozásának hagyománya a fent említett országokban kisebb eltérésekkel ugyan, de mindben létezik; az elmúlt évben végzett etimológikás tanulmányok bebizonyították, hogy a mörcisorozás Románia mellett Bulgária és Albánia népi hagyományai között is szerepel. A hiánypótló tanulmány rávilágít arra is: régebben a parasztok úgy hitték, hogy a márciuska megvédi annak viselőjét betegségektől, balszerencsétől meg egyéb nyomorúságoktól.

Ajándékozzunk hát márciuskát feleségünknek, barátnőnknek, barátaink feleségeinek, barátnőinek, kolléganőinknek, szomszédasszonyainknak meg minden, számunkra szexuálisan nem közömbös hölgyismerősünknek, mert… sose lehet tudni!

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.