Humor

Márciusosdi

Március az év harmadik, 31 napos hónapja a Gergely-naptárban. Nevét Marsról, a háború római istenéről kapta; az ókori Rómában szerencsét hozónak tartották, ha a háborúkat ez idő tájt indítják, főleg hogy régen márciusban már nem volt olyan csontrepesztő hideg, mint most Marosvásárhelyen. Mars eredetileg növényi termékenységisten, a mezők, az erdők, a termés és a tavasz védnöke volt.

Termékenységi jelentőségéből adódóan később a férfierő jelképe is lett, majd közösségi oltalmazó, a háború, a harc, a viszálykodás védőistene. (Lásd a magyar nyelvben ma is használatos veszekedéslezáró „Mars ki!” formulát.) A prefektúra előtti szoptatósfarkas-szobor kapcsán vásárhelyi kötődése is van:

Habár Mars komának volt egy gyönyörű felesége (Neria, akit, mivel utálta a lánykéréses gezemicéket, egyszerűen elrabolt magának), egyszer fészbukozás közben Rhea Silvia, Numitor Alba Longa-i király leánya is nagyon megtetszett neki; lájkolta a képeit ezerrel, főleg a bikiniseket, bejelölte, rá is írt cseten, de Szilvike tojt visszaigazolni vagy válaszolni. Ezért aztán elosont a Vesta-kolostorhoz, ahol a rányi nevelkedett, és esténként kis szmájli-alakú kavicsokkal dobálta az ablakát, de mindhiába, ignore-ra volt téve. Ám egy reggel, amikor a némber vízért csámpázott a közeli folyóhoz, és elaludt annak partján (egész éjszaka nem tudott pihenni a szerencsétlen, mert a marha hajnalig éjjelizenézett a szobája ablaka alatt), Mars a karjaiba vette, bevitte egy közeli erdőbe, óvatosan rheafeküdt, hogy fel ne ébredjen, és álmában jól teherbe ejtette. Kilenc hónappal később megszülettek a világtörténelem leghíresebb ikrei: Romulus és Remus, de mivel Szilviának pár nap múlva elapadt a teje (és a tejpor még nem volt feltalálva), a kicsiket egy anyafarkas és egy apaharkály táplálta. A madár utólag feledésbe merült, szerencsére, mert mégiscsak esztétikusabb látvány, ahogy a csecsemők egy nőstényfarkas csicseit szopják – bár ez is elég beteg –, mint ha olyan szobrokkal lenne tele egész Európa, hogy egy hatalmas fakopács kukacokat tömköd csőrből a pici pucások szájába. Mars később Venus istennőt is molesztálta, aki egy újabb fiút szült neki – Ámort, alias Cupidót –, de ez már egy másik történet.

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.