Központ
2020. január 18. szombat, Piroska

Micsoda nő ez a férfi!  

Molnár Tibor július 7, 2017 Humor

Bizonyára mindenki ismeri minden idők legsikeresebb magyar vígjátékát, az 1943-ban készült Egy szoknya, egy nadrág című filmet, a zseniális Latabár Kálmánnal a (kettős) főszerepben – felváltva alakít férfit és nőt –, illetve a 2005-ben újraforgatott, szinte nézhetetlen remake-jét, amelynek legalább az Oroszlán Szonja és Bebe által énekelt főcímdala (Micsoda nő ez a férfi) tűrhető. Nos, az alábbiakban nem ezen filmekről lesz szó, hanem sokkal csudább dolgokról…      

 

Először is arról a nyolchónapos kanadai csöppségről, aki a világ első nem nélküli babája lehet! A kicsi szülője, bizonyos Kori Doty, aki szintén nem sorolja magát sem a férfiakhoz, sem a nőkhöz, hosszú ideje küzd azért, hogy a hozzá hasonlók szabadon, félelem nélkül élhessenek, ugyanolyan jogokkal, mint a nők és a férfiak. Kisbabája lehet az első olyan gyerek, akinek a neméhez „U” betűt írnak (az U az „undertermined” vagy az „unassigned” kifejezéseket jelölheti, amelyek meg nem határozottat, hozzá nem rendeltet jelentenek). A „siker” egyelőre csak részleges, mivel az U betű nem a gyermek személyazonosító okmányába került bele, csak az egészségbiztosítási kártyájára. Azonban már ez is hatalmas „előrelépés”, ahhoz képest, hogy a legtöbb országban nem is hajlandóak érdemben foglalkozni a témával (egyelőre).

A csecsemőt világra hozó, vélhetően súlyos mentális zavarokkal küszködő transzgender anya és/vagy apa imígyen kommentálta a szerinte forradalmi döntését: „egyelőre nem tudom, hogy micsoda, nem szeretnék sietni azzal kapcsolatban, hogy ilyesfajta dolgokkal megbélyegezzem a gyerekem”. És hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy nem pillanatnyi elmezavarról van szó, hanem sokkal súlyosabb, komplexebb és mélyebb a probléma, még a névadásnál is kínosan ügyelt arra, nehogy valami középkori tempót idézzen fel: a kisbabát „Searyl” névvel illette, amely egy nem létező angolszász név (illetve nem is név), ebből adódóan kikövetkeztethetetlen, hogy milyen nemet takar. Nem tudni, hogy a kanadai hatóságok végül rábólintanak-e erre az őrültségre, de egy dolgot már elért az eszement: a klasszikus libsi vicc (két anyuka babakocsit tolva beszélget, és egyikük megkérdi a másikat: „Mondd, ez a szép gyermek kisfiú vagy kislány?”, mire érkezik a genderkompatibilis válasz: „Ne erőszakoskodj, majd ő eldönti, ha felnő!”) mostantól megszűnt viccnek lenni.

 

Maradva a témánál, íme egy másik, nem kevésbé „anyámborogass!” hír, Nagy-Britanniából: egy évtized múlva lehetségessé válhat a brit transznemű férfiak (lásd a címet) legnagyobb álma: méhátültetés révén ők is szülhetnek majd gyereket! Sőt, az Egyesült Királyságban mindez államilag támogatott beavatkozás lehet; brit orvosok jelenleg egy svédországi műtét mintájára próbálják megalkotni a procedúra mikéntjét: a göteborgi beavatkozás során egy méh nélküli nőn végezték el a beavatkozást, melynek köszönhetően azóta a hölgy öt gyermeknek adott életet.

Nagy-Britanniai LMBTQ+ aktivisták és jogvédők (erről a betűszóról bővebben lejjebb) most ezen felbuzdulva követelik, hogy a szigetországi egészségügyi rendszer államilag finanszírozza az eredetileg férfinak született transzneműek esetében a méhtranszplantációt. A kezdeményezést több nőgyógyász szakorvos is támogatta, köztük dr. Arianna D’Angelo, aki szerint a műtét egyenértékű azzal a jelenleg is működő gyakorlattal, melynek keretében mesterséges körülmények között nemzenek gyermekeket a transzok számára.  „Nem látok túl nagy különbséget e között, és hogy ők maguk szüljék meg gyermekeiket” – nyilatkozta a doktor néni. Amel Alghrani, a Liverpooli Egyetem egészségügyi joggal foglalkozó részlegének vezetője pedig egyenesen kijelentette, hogy a lehetőség „forradalmasíthatja a reprodukciót”, és ahhoz vezethet, hogy a homoszexuális, illetve a szülés élményét megtapasztalni vágyó heteroszexuális férfiak is követelhetik majd maguknak a méhátültetést. Ahogy a fentebb említett vicc már nem vicc többé, úgy az 1994-es Junior című film (amelyben a főszereplő Arnold Schwarzenegger kihord, majd megszül egy kisbabát) is hamarosan elveszítheti vígjátéki státusát…

LMBTQI

Mivel mostanában egyre gyakrabban jön szembe eme betűszó neten-netfélen, és mivel múlt héten Erdélyben is megtartatott az első melegfelvonulás (ClujPride), talán nem árt kissé alaposabban megvizsgálni, mit is takar tulajdonképpen:

Az LMBTQI (ritkábban: MLBTQI) betűszó a nemzetközi szóhasználatban elterjedt LGBTQI (GLBTQI) magyar fordítása, azaz, kifejtve a képletet: Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek, Queerek és Interszexuálisok. Az elnevezés tehát ezen szexuális és nemi kisebbségek összefoglaló megjelölésére használatos; az első hárommal feltehetően mindenki tisztában van, viszont a többi már keményebb dió, lássuk hát őket részletesebben:

Transznemű. A transzneműség a születéskor a személynek tulajdonított nemmel való azonosulás vagy az ennek megfelelő nemi önkifejezés hiánya. Ernyőfogalomként magában foglalja a nemi identitás és a nemi önkifejezés széles spektrumát. Ellentéte a ciszneműség (a születéskor „kapott” nemmel való azonosulás; cisznemű az a személy, akinek nemi tudata és születéskor „ráosztott” neme megegyezik)

Queer. Gyűjtőfogalom az LMBTQI közösségben található emberekre; mindenkire vonatkozhat, aki nem kizárólagosan heteroszexuális

Interszexuális. Az interszexuálisok nem fanatikus Juventus-szurkolók, hanem olyan emberek, akik kromoszómáikat, nemi hormonjaikat, elsődleges és/vagy másodlagos nemi jellegeiket tekintve nem határozhatóak meg egyértelműen férfiként vagy nőként. Régebben a hermafrodita kifejezést használták rájuk, illetve a polinkorrekt fatarót

Még nincs vége: az LMBTQI (egyik) legteljesebb változata az LMBTQIAOP, melyben az A az aszexuálisokat, az O az omniszexuálisokat, a P pedig a pánszexuálisokat jelöli; utóbbi kettő megint részletesebb kifejtésre szorul:

Omniszexuális. Az omniszexualitás a szexuális irányultság egyik fajtája, amelyben egy személy szexuális és érzelmi vonzódása bármilyen nemű emberek felé irányulhat. Az ilyen emberek sokszor uniszexként azonosítják magukat, és úgy gondolják, valakinek a biológiai és társadalmi neme nem mond semmit arról, hogy fognak-e az illetőhöz vonzódni

Pánszexuális. Olyan biszexuális, aki nyitott azokkal az emberekkel való kapcsolatra is, akik még nem döntötték el (Közbevágott Kató Pál úr: „Ej, ráérünk arra még!”), hogy milyen neműek (vagyis egyfajta toborzók)

Végezetül, visszatérve a queer-re: jelentése eredetileg „furcsa, különös, szokatlan”; napjainkban minden olyan emberre vonatkozhat, aki bármi módon kilóg a társadalom hagyományos (szexuális) sémáiból, tehát abszolút fölösleges megjegyeznünk az eddig felsorolt külföldi szavakat és jelentésüket, mivel a transz is, az inter is, a pán is meg az omni is egyben – és egyszerűbben – queer is. Nem nevezhetnénk tehát őket egyszerűen… kúnak?

Share Button
Ennyien olvasták: 1392

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.