Központ
2017. december 17. vasárnap, Lázár, Olimpia
Havazás
Vasárnap
Havazás
Borús
Holnap
Borús
Helyenként felhős
Kedd
Helyenként felhős

Mondd, te kit választanál?

Molnár Tibor június 3, 2016 Humor

Választójognak nevezzük az állam polgárainak azon jogát, melynek gyakorlása során részt vesznek a közösség képviselőtestületének, vezetőjének a megválasztásában, illetve a népszavazáson. Az általános választójog a választójog kiterjesztését jelenti minden felnőttre – rasszra, nemre, vallásra, képzettségre és gazdasági helyzetre való tekintet nélkül, tehát ez egy olyan jog, ami semmire nincs tekintettel. 1869-ben az USA-beli Wyoming szavazati jogot adott a (fehér) nőknek, és így a női szavazati jog biztosításában világpionír. Az általános választójogra épülő népképviseleti parlamentek teljességükben csak a múlt század 20-as, 30-as éveiben terjedtek el még a fejlettebb országokban is. Sőt, az utolsó nagy áttörés, a választójog hölgyekre történő kiterjesztése még a nyugati demokráciákban is csak a XX. század második felében ment végbe: Franciaországban, Olaszországban 1949-ben, Svájcban 1971-ben kaptak választójogot a mámik. Napjainkban a választási részvétel Ausztráliában és Belgiumban a legmagasabb, bizonyára azért, mert eme országokban a választójog gyakorlása kötelező; ha esik, ha fúj, tipliznek voksolni, nincs apelláta.

cigoneniszavaz

Mamák, taták, sihederek

A vasárnapi helyhatósági választásokon 267 239 jelöltre lehet szavazni; 57 ezren közülük nők, ami több mint 20%. (Az RMDSZ ügyvezető elnöke, Kovács Péter szerint a „szövetség” jelöltjeinek 25%-a nő, ami igaz lehet, viszont azt se ártana tudni, hogy közülük hányan szerepelnek befutó helyen, és nem csak töltelékként.) A 23 évesnél fiatalabbak nem pályázhatnak önkormányzati tisztségekre, ennek ellenére – mivel ez Románia – még kiskorú jelöltek is vannak, ugyanakkor akadnak 90 év fölöttiek is: 26 jelölt idősebb 90 évesnél, közülük 10 szipirtyó. A legtöbb nagyonszépkorút Tăriceanu pártja, az ALDE indítja, öt olyan férfit és három nőt, akinek életkora megközelíti a 100 évet. A második helyen a Románia Haladásáért Országos Szövetség áll négy matuzsálemmel, majd a pérémé és az udéméré következik, két-két kriptaszökevénnyel. De szép számmal indulnak nyolcvanon túli jelöltek is, mintegy nyolcszázharmincheten. Ugyanakkor, kábé félezer jelölt nem töltötte be a törvény által előírt 23. életévét, sőt, néhányan közülük még csak nem is nagykorúak. Az nem derül ki a választási iroda összeállításából, hogyan csúsztak át ezek a jelöltek a rostán, de vélhetően fiatalos lendülettel.

Előre tudott győztesek

Jóllehet a választások csak vasárnap lesznek, több tucat településen máris tudni, hogy ki lesz a polgármester, mármint azok esetében, akik egyedüli jelöltként indulnak a polgármesteri székért. A legtöbb ilyen település értelemszerűen Székelyföldön – Maros, Hargita és Kovászna megyében – található, de Brassó megyében is 14 településen csupáncsak egyetlen csumpálákra lehet szavazni. Egyes jól értesült szurszások azt is tudni vélik, hogy Vásárhelyen ki lesz a polgármester; mi csak annyit árulunk el, hogy két „o” betű is van a nevében.

Írástudók felelőssége

Kétnyelvű – román és romani – választási útmutatót adott ki több erdélyi civil szervezet, hogy anyanyelvükön figyelmeztessék a romákat: ne fogadjanak el pénzt vagy ajándékot szavazatukért a közelgő helyhatósági választásokon, mert az bűncselekménynek számít, és börtönbüntetéssel sújtható. „A roma választó útmutatója” című szórólapot Erdély minden olyan településére el akarják juttatni, ahol jelentősebb cigány közösség él. „Arra biztatjuk a romákat, hogy éljenek szavazati jogukkal, mutassák meg, hogy a mi voksunk is számít. A pártok csak a választások előtt keresnek meg minket, de megelégeltük, hogy ide-oda lökdöshető töltelékanyag vagyunk csak számukra” – mondta Aurel Pascu, az erdélyi romák (egyik) képviselője. Majd nekünk is odapuszilt: „A romani nyelv meg kell jelenjen a hivatalos dokumentumokon, sokkal inkább, mint a magyar, mivel jóval több cigány él Romániában, mint magyar”. Figyelem! Nem azt mondja a csóka, hogy a romani is meg kell jelenjen, a magyarhoz hasonlóan, hanem hogy sokkal inkább! Pascu dádé egy kirekesztett kirekesztő.

A gyalui (Kolozs megye) Malom utcában múlt pénteken összeverődött ómigránsok fennhangon olvasták fel egymásnak – mindkét nyelven – a szórólapot. Egyikük, Rostás József elmondta: nagyon hasznosnak tartja a kezdeményezést, mert a legutóbbi választásokon a romák zöme érvénytelen szavazatot adott le. „Sokan közülünk nem tudnak olvasni. Az írástudók megmagyarázzák a többieknek, hogyan kell szavazni, hova üssék a pecsétet. Jó, hogy a mi nyelvünkön írták az útmutatót, mert így többen megértik” – lelkendezett Rostás úr.

Szerkesztőségünk megszerezte „A roma választó útmutatója” magyar nyelvű (vagy olyasmi), olvasástudó gáboroknak és máriskóknak szánt verzióját:

„Drádzs tesvíreim! Amint aztat bizonyára tuggyátok, vasárnap primárt és konsziliéreket választunk, hogy a halálvarjú inna a tüdejükből, mer’ már másnap ujtálják mindig, hogy rájuk votáltunk, saztán mujé ázsutorszocsiál. Na mindegy, legyen mindenki fiátént: el ne fogadjatok senkitőlse pománát, se dellát, se tyúkat, se mititéjt sesemmit, csélpucin nyilvánosan, azaz ha más is lássa, mert az déákumá infrákció. (Az infrákció az, mikor dééxémplu olyan buxtárcákat találtok a maxitaxin, amiket a propriétár még el se veszített.) További információkért fordujjatok Cioaba kirájunkhoz. Dé báchtáló!”

Share Button
Ennyien olvasták: 484

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.