Központ
2017. november 20. hétfő, Jolán
Havazás
Hétfő
Havazás
Havazás
Holnap
Havazás
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Nagyüzem a városi tanácsban

Molnár Tibor október 26, 2017 Humor

Pest megér egy estet

Azaz pontosabban Újbuda, és pontosabban négyet, legalábbis annak az öttagú vásárhelyi delegációnak, amely november közepén utazik oda négy napra az újbudai polgármester, Dr. Hoffmann Tamás meghívására; a tervek szerint a csávók november kilencedikén ruccannak ki, majd tizenkettedikén ruccannak vissza. A küldöttség összetétele: két vásárhelyi elöljáró (egyikük vélhetően maga a polgármester, hiszen Hoffmann neki címezte a meghívást), két városi tanácsos és egy sofőr. A két utazó tanácsost a mai, csütörtöki ülésen választják ki.

A tervek szerint az egész kirándulás mindösszesen 650 eurójába fog kerülni a városnak: napi 17,5 euró zsebpénz (napidíj) fejenként, ami összesen 350 euró, plusz 300 euró a benzin. Nos, nem árt, ha mindenki visz még magával egy kis lóvét (meg zakuszkát), mert napi 17,5 euróból (kábé 5000 forint) nem nagyon lehet ugrálni Pesten, még kevésbé Újbudán. Ezzel ellentétben a 300 euró (1350 lej) benzinpénz kissé bőkezűen mérődött az oda-vissza ezer kilométeres út megtételéhez, hiszen ennyiből majdnem háromszáz liter üzemanyagot lehet vásárolni. Hacsak nem utánfutós Ferrarival mennek…

Arról, hogy az RMDSZ-es delegált(ak)nak kell-e majd útibeszámolót írnia/írniuk Vass Leventének, nincs tudomásunk, de valójában mindegy is, mivel tudtunkkal a dél-korei utólagos (időjárás)jelentés se készült még el.

Vásárhely napja

Nem fognak unatkozni tanácsosaink a mai, október huszonhatodikai tanácsülésen: a fent említett újbudai vizita mellett azt is megvitatják, hogy legyen-e április huszonkilencedike Marosvásárhely napja. Azért pont ezt a napot tippelték ki, mert 1616. április 29-én váltunk szabad királyi várossá, azaz Bethlen Gábor erdélyi fejedelem jóvoltából akkor lett Marosvásárhely „civitas”, amikor a tőle kapott kiváltságlevél értelmében „Vera, a nobis creata, et indubitata libera, regia et murata civitata” („Igazi, általunk létrehozott, valódi szabad, királyi és kerített város”) rangot nyertünk. Egyébiránt Vásárhely Erdély egyetlen városa, melyet a fejedelem ezzel a joggal felruházott. A szabad királyi város státusz nemcsak egy üres díszmegnevezés volt akkoriban, mint például ma az Európa Ifjúsági Fővárosa meg hasonlók, hanem rengeteg kiváltsággal és előjoggal járt: a szabad királyi városok csak a királynak voltak alávetve, lakóinak joguk volt fallal bekeríteni a települést, plébánosaikat maguk választhatták, és adóikat évente egy alkalommal, egy összegben fizették be a királyi ANAF-ba.

Tehát ma dől el, hogy Marosvásárhely hivatalos napja lesz-e április huszonkilencedike, vagy sem. Amennyiben igen, nagyon reméljük, hogy nem úgy fogják majd hirdetni óriásplakátokon és bannereken, ahogy a punctul.ro honlapján szerepel az erről szóló cikkben: „Ziua Tîrgu Mureşului/Marasvásárhely Napja”.

Share Button
Ennyien olvasták: 533

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.