Központ
2020. augusztus 14. péntek, Marcell

Oscar

Molnár Tibor február 27, 2016 Humor

Az Oscar-díj (hivatalos angol nevén Academy Award) az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díja, amelyet a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) ad ki több kategóriában 1929 óta. A díjakat látványos gála keretében minden év februárjának utolsó vasárnapján adják át Hollywoodban. A számos kategória jelöltjei az előző évben bemutatott filmek alkotói közül kerülnek ki; az Akadémia állítja össze a listát, és a jelöltekre is az akadémiai tagok szavazhatnak, akik közül többen is már olyan szenilisek, hogy mire a film végére érnek, elfelejtik az elejét, ezért nem árt némi fenntartással kezelni ezt az egészet. A díjátadás estéjén a meghívott vendégek zene és ováció kíséretében bevonulnak a vörös szőnyegen a Kodak Színházba; a sztárok híres divattervezők pompás ruhakölteményeit öltik magukra, a korpulensebbek ruha-elbeszélőkölteményeket, ruhanovellákat vagy ruharegényeket.

oscar

Az első díjkiosztón még senki sem tudta a szobor nevét, mivel nem volt neki. Oscar végső elfogadott alakját George Stanley öntötte agyagba, azután bronzba, majd bevonta 24 karátos arannyal. Az anekdota szerint Margaret Herrick, az Amerikai Filmakadémia könyvtárosa első munkanapján körbejárta a házat, és közelről megvizsgálta a kis szobrocskát. Nézegetés közben rájött, hogy a szobor nagyon hasonlít a nagybátyjára, a texasi Oscar Pierce-re. Mivel Hollywood fele már akkor is magyar volt, kár, hogy nem egy magyar származású csajszival történt ugyanez, mert akkor most Oscar-díj helyett Karcsi-, Lajcsi- vagy Pista-díjnak hívnák.

2000-ben a díjátadó előtt eltűntek a szobrok, egy guberáló találta meg őket a szemétben, három szobor kivételével, aki vissza is szolgáltatta az Akadémiának, amit a gáláns AMPAS hálából két tiszteletjeggyel honorált. De még annak se örülhetett a szerencsétlen, merthogy később nem engedték be a gálára, mivel nem volt megfelelően öltözve. Egy másik érdekesség, hogy a színészek közül eddig csak ketten utasították vissza a díjat: Marlon Brando és George C. Scott. Utóbbi azt mondta, azért nem veszi át az Oscart (az 1970-es A tábornok főszerepéért), mivel alakítását nem tartja összemérhetőnek a többi színészével, de ez valójában csak kifogás volt: mint kiderült, azért nem ment el, mert épp egy érdekes hokimeccset nézett a tévében. Volt stílusa a pofának, az már biztos.

Az Oscar-gálán a győztes nevét tartalmazó boríték(ok) kibontása előtt pár éve már nem azt mondják, hogy „And the winner is…” (A győztes pedig…), hanem azt, hogy „And the Oscar goes to…” (Az Oscart kapja…), merthogy így állítólag kevésbé savanyú a borgyümölcs azon jelölteknek, akik nem nyertek. Ami persze egy nagy marhaság, csak az amcsik imádnak polkorrektkedni. Ilyen alapon az olimpián meg egyéb kontinensviadalokon is be kéne szüntetni a dobogót, az érmezettek csak simán egymás mellett állnának a földön, hiszen a nyomorult bronzérmesnek bőven elég szívás, hogy csak harmadik lett, ne tetézzék még azzal is, hogy a másik kettő nála magasabbról örömködik. Az Oscar-ceremónián az összes kategóriánál minden jelölt alkotásból mutatnak egy pár másodperces részletet, azért, hogy akik nem látták még az illető filmeket, azok is el tudják dönteni, hogy jogosan lett-e X.Y. a legjobb férfi főszereplő, legjobb női főszereplő, legjobb operatőr, legjobb vágó, legjobb vizuális effektor, legjobb sminkes satöbbi.

Idén több fekete színész és rendező is rasszizmussal vádolta az AMPAS-t, amiért egyetlen négert se jelöltek Oscarra, semmilyen kategóriában. De sipákoltak a meleg színészek is, többek közt Ian McKellen (akit egyébként kétszer is jelöltek korábban, egyszer a gyűrűkurás Gandalf-bátyó megformálásáért), hogy miért nincs meleg a jelöltek között. Akad viszont ellenpélda is: Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője nem ajvékolt, hogy miért nem jelöltek évtizedek óta magyar alkotást a legjobb külföldi film kategóriában, hanem inkább csinált egy jó filmet.

Share Button
Ennyien olvasták: 783

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.