Központ
2020. május 28. csütörtök, Emil, Csanád

Románia, szeretlek!

Molnár Tibor november 28, 2016 Humor

Dicstelen lista élére került Románia, már megint: az EU Observer friss kimutatása szerint Romániának van az összes európai uniós ország közül a legtöbb külföldön raboskodó állampolgára! Összesen 11511 román(iai) csücsül jelenleg más tagországok börtöneiben, ezzel Románia alig marad el a listavezető Marokkótól (11700), de utóbbi nem EU-tagállam, legalábbis momentán még nem. A szégyenlista következő helyeit, kis hazánktól jócskán lemaradva Albánia (5722), Törökország (4798) és Lengyelország (4449) foglalja el. De mivel se Albánia, se Törökország nem EU-tagállam, csak szeretnének azzá válni, még szomorúbb az ábra: nemcsak hogy mi bűnözünk a legtöbbet az EU-ban, de még a három helyezéssel lennebb található lengyelek is csupán kvázi harmadannyit, s ráadásul Lengyelország lakossága duplája Románia lakosságának. Vagyis, a lakossági számarányt is figyelembe véve, hatszor annyi romániai brigantit vágtak hűvösre az Európai Unióban, mint ahány (nyakon csípett) rosszaságot az ezüstérmes Lengyelország exportált. További érdekesség, hogy egyedül Romániából többen dekkolnak momentán EU-s börtönökben, mint ahányan a 3-10. helyezett EU-s országokból, azaz Litvániából (1944), Bulgáriából (1920), Olaszországból (1573), Portugáliából (1490), Hollandiából (1342), Szlovákiából (1121), Franciaországból (941) és Írországból (816) összesen. (Magyarország a tizenegyedik a tornasorban, 811 külföldön kényszerüdülő rosszcsonttal.) Lakosság szerint számszerűsítve még szebb: a 20 millió román állampolgár közül többen vannak EU-s börtönökbe zárva, mint a felsorolt országok 173 millió állampolgára közül együttvéve.

Románia „mellett szól” továbbá, hogy a külföldön elítélt állampolgárai többnyire kisebb bűntetteket követtek el – áruházi lopás, betörés, markecolás (zsebtolvajlás). A kimutatás szerint a román elkövetők jellemzően szegények, otthon és külföldön is diszkrimináltak (ez valójában polkorrekt körülményeskedés, nem merték leírni, hogy cigányok). Az is kimutatható, hogy visszaeső bűnözőkről van szó, akik szabadulásuk után újabb lájtos bűncselekményeket cselekednek el, és térnek vissza a böribe. Például, a Németországban börtönbüntetésre ítélt román állampolgárok 60 százalékát lopás miatt zárták be. Ami igen szokatlan, ugyanis a dajcsoknál a fegyencek többségét erőszakos bűncselekmények (gyilkosság vagy gyilkossági kísérlet, súlyos testi sértés, fegyveres rablás, nemi erőszak satöbbi) miatt csukják rács mögé. A nem túl okos, kisstílű, piti bűnözői mellett egy másik kategóriában is jeleskednek a Nyugat-Európában tevékenykedő, bűnbandákba szerveződött hazánkfiai, akik internetes csalással, embercsempészettel és banki automaták kifosztásával hívták fel magukra az illetékes bűnüldöző szervek nem kívánt figyelmét.

Hivatalos adatok szerint kábé három millió román állampolgár él valamelyik másik uniós tagállamban, ezzel a lengyelek után a második legnagyobb „expat” közösséget alkotják. A legtöbben Olaszországban boldogulnak vagy boldogtalankodnak, ahol mintegy másfél millióra saccolják a romániai „vendégmunkások” számát, de ott található a legtöbb román lecsukott csóka is, akik tíz éven keresztül, 2006 és 2015 között vezették az olaszországi börtönökbe zárt külföldiek listáját; az idei év az első, amikor a román elítéltek száma némileg csökkent.

„Miért is?” – teszi fel a kérdést bizonyos Patrizio Gonnella, az Antigone Egyesület elnöke (az Antigone egy olasz emberjogi szervezet, amely immár húsz éve monitorizálja az itáliai börtönviszonyokat), majd imígyen folytatja az önkérdezgetést: „Jobban beépültek volna az olasz társadalomba? Nem hiszem. Kevesebb bűncselekményt követnének el? Nem hiszem. Egyszerűen arról van szó, hogy az olasz rendőrség és ügyészség most minden erőforrását a terrorizmus elleni harcba fekteti, és jelenleg a Magreb-övezetből származókat kriminalizálja (a Magreb-övezet Észak-Afrika egyik nagy régiója, a Nílustól nyugatra és a Szaharától északra, geopolitikai értelemben Marokkót, Nyugat-Szaharát, Algériát, Tunéziát és Líbiát szokták oda sorolni – szerk. megj.). 2015 júniusa és 2016 júliusa között a marokkóiak vették át a „vezetést”, a románok 10 év után „csak” a második legnagyobb népcsoportot képezik az olaszországi börtönökben. Az Iszlám Államtól való félelem csökkentette a románokkal szembeni előítéleteket”.

Mit is lehetne hozzátenni a Signor Gonnella által elmondottakhoz? Talán csak annyit, hogy ha, neadjisten, Székelyföldön is megvetné a lábát az Iszlám Állam, akkor talán kevesebb székelyt kriminal-izélne a Román Állam…

 

Share Button
Ennyien olvasták: 643

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.