Központ
2017. szeptember 25. hétfő, Eufrozina, Kende
Eső valószínű
Hétfő
Eső valószínű
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Helyenként felhős
Szerda
Helyenként felhős

Valentine’s Day

Molnár Tibor február 13, 2016 Humor

valentinSzent Bálint (Valentin) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Világszerte, de főleg az angolszász országokban február 14-én tartják a Bálint-napot (Valentine’s Day), amikor a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket/szerelmeiket. Az ókorból eredő ünnep a Római Birodalom kedvelt Lupercalia ünnepe előtti nap, amelyet a római csávók Lupercus és Faunus isteneken kívül az ókori Rómát alapító legendás testvérpár, Romulus és Remus (R&R Brothers) tiszteletére tartottak meg. A pogány ünnep központjában az a Lupercal nevű barlang állt, ahol a monda szerint egy anyafarkas a későbbi városalapító fiúcskákat szoptatta; a Lupercalia tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból állt, hogy kiengeszteljék a farkas alakú, rosszindulatú Lupercus istent.

A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint püspök a 14. században a jegyesek, bérletesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Fran­ciaországban. Az is köztudott, hogy Bálint a hite erejével meggyógyította a börtönőre vak és mozgássérült leányát, azaz visszaadta a nézését meg a járását. A Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata: mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a csajnak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod”. A címzett sajnos nem tudta elolvasni, mivel még azelőtt vakult meg, hogy megtanult volna olvasni.

Valentine’s Day a nagyvilágban – érdekességek

Az angol kivándorlók magukkal vitték a Valentin-napi szokásokat az Egyesült Államokba, a második világháború alatt pedig az amerikai katonák terjesztették el Európában, a szifilisszel együtt. Német területeken a Valentin-nap idejére esik az ún. madár-esküvő ünnepe is, 2003-ban az akkor Stuttgartban élő Erdei Zsolt profi bokszoló is ezen a napon nősült meg.

Olaszországban a szerelmespárok többnyire hidakon találkoznak ilyenkor, ahol a kerékpárok elhelyezésére szolgáló alkalmatosságokhoz nem a bicajokat lakatolják le, hanem egyszerűen csak magát a kezdőbetűikkel ellátott lakatot pattintják rájuk. Miután lezárták, egy-egy lakatkulcsot a vízbe dobnak, és közben kívánnak valamit magukban. A spinék általában azt, hogy bárcsak örökké tartana a szerelmük, a pasik pedig azt, hogy bárcsak menne már ki a divatból ez a marhaság.

A japán szokás eltér a nyugatitól; február 14-én a hölgyek csokoládéval ajándékozzák meg imádottjukat, de akár férfi munkatársaikat, ismerőseiket is. Egy hónappal később (White Day) viszonzásként ők fehér csokoládét kapnak ajándékba. A Valentine’s Day és a White Day mellett van egy Black Day is Japánban – aki február 14-én és március 14-én sem kapott ajándékot, az április 14-én „gyászolja” ezt: jajangmyeont, egy fekete szósszal leöntött spagetti-szerűséget eszik (közben azon jajang, hogy ő myeon szerencsétlen), majd felakasztja magát.

Magyarországon régebb a „nyavalyatörésre” (epilepsziára) hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban úgynevezett bálintkeresztet, más néven frászkeresztet (az ateisták frászkarikát). Azt tartják, hogy e napon választanak párt a verebek, valamint ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok és a havi háromezer eurós fizetés ígéretével Spanyolországba csalt palimadarak.

Vidám Valentin-napot mindenkinek!

Share Button
Ennyien olvasták: 466

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.