În lb. română

Ar merita o încercare

Oamenii au avut păreri diferite despre POL (Partidul Oamenilor Liberi), la vremea apariţiei acestuia. Motivul incertitudinii a fost pe de o parte faptul că pentru majoritatea alegătorilor români, obişnuiţi cu discursul naţionalist, nu va fi suficient de român, în timp ce membrii comunităţii maghiare se temeau de apariţia unui partid mixt din punct de vedere etnic asemănător partidului politic Most-Híd din Slovacia. După aproape un an de la alegeri putem afirma, că temerile niciunei părţi nu au fost justificate: POL este un partid român. Într-adevăr este unic în privinţa faptului că tratează cu empatie problemele comunităţii maghiare al oraşului, comportament nemaiîntâlnit din partea altor formaţiuni politice până acum.

Una din problemele respective este situaţia nefericită a Liceului Teologic Romano-Catolic, problemă abordată constructiv de consilierii POL-ului, însă, după cum se pare, cei mai interesaţi, adică consilierii locali ai UDMR-ului nu i-au fost parteneri. Fapt reproşat politicienilor „unionişti” de către consilierul local Hermann Mark Christian, într-un cotidian local: „Eu am insistat începând cu anul trecut, dar nu am fost ascultat. Deşi nu am propus o coaliţie, ci în schimb un parteneriat strategic în unele întrebări de bază. UDMR-ul a pierdut majoritatea în consiliul local în 2008, iar acum e incapabil să observe că are şansa de a relua controlul. În februarie am reuşit să profităm de acest avantaj, când am reuşit să votăm acea reţea şcolară care cuprindea şi şcoala catolică, fără discuţii prealabile. Ar fi trebuit să realizeze că în acest consiliu noi suntem singurii pe care pot conta, nu PSD-ul sau PNL-ul. (…) Preşedintele partidului nostru, Dan Maşca a şi spus, în glumă, că printr-un român, adică prin el s-a reuşit crearea unei majorităţi maghiare din nou în administraţia locală, însă UDMR-ul este incapabil să profite de acesta” – a explicat Hermann.

Cred că despre asta este vorba, Hermann a pus degetul pe rană. E legitimă întrebarea: dacă în trecut au format coaliţie, chiar şi coaliţie de guvernare cu aproape toate formaţiunile politice române, cu excepţia PRM-ului, atunci de ce nu ar încerca-o acum şi pe plan local cu POL-ul? Dacă este adevărat – aceasta fiind de fapt realitatea cruntă –, că adoptarea deciziilor importante pentru maghiarii din Târgu-Mureş este imposibilă fără suportul, votul concitadinilor lor români (aceea care au părere bună despre maghiari în general, şi care nu se informează în primul rând din ziarul Cuvântul Liber), atunci renunţarea la această posibilitate este mai mult decât păcat… Părerea mea.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.