Cu toate că suntem tentaţi s-o considerăm problema tinerilor, dependenţa de internet este problema tuturor. La fel ca majoritatea adicţiilor, dependenţa de internet este o cale de scăpare din realitate. Deşi nu este „stigmatizată” la nivelul consumului de droguri, societatea bagatelizează acest fenomen, cu toate că pe termen lung poate să aibă consecinţe grave. Interviu cu psihologul Bartha Éva, reprezentanta Fundaţiei Bonus Pastor.

Ce este dependenţa?
Trebuie să luăm în considerare mai mulţi factori, ca să putem defini conceptul de dependenţă. În primul rând, durata de timp petrecută pe internet: dacă cineva navighează mai mult de 4-5 ore pe net zilnic, deja constituie o problemă, dar trebuie să ţinem cont şi de scop: dacă internetul nu este folosit pentru muncă, ci pentru jocuri online, sau pentru navigarea pe Facebook, atunci se iveşte problema adicţiei. Un alt semn îngrijorător: când individul nu are acces la internet, apar simptome de sevraj, şi devine iritabil. Un alt simptom: persoana dependentă nu mai comunică offline: prietenii, hobby-urile lui îşi pierd importanţa, în timp ce copiii neglijează şcoala, adulţii locul lor de muncă. Al patrulea motiv, care implică dependenţă: persoana utilizează internetul ca pe o cale de evadare din realitate, deoarece nu poate face faţă la problemele de zi cu zi, sau traumelor din viaţa ei. Dacă aceşti factori persistă, şi apar simultan în decursul unei jumătăţi de an, atunci vorbim de dependenţă” – explică specialistul.
Nu se acordă interes terapiei
Bartha spune că doar acele persoane apar la terapie, care au trecut prin experienţe negative suficiente, încât au devenit conştienţi de problema cu care se confruntă. Însă, din păcate, acest lucru se întâmplă numai atunci când deja sunt dominaţi de dependenţă. În cele mai multe cazuri, rudele sunt primii care observă problema, mai ales în rândul tinerilor: nu merg la şcoală, nu se joacă, nu participă la activităţi sportive, pierd legătura cu cunoştinţele. Cu toate acestea, în cazul în care părintele restricţionează utilizarea internetului, răspunsul va fi unul agresiv. De asemenea, am aflat că foarte puţini oameni apar la aceste tipuri de terapii: în ultimele cinci ani au existat doar două astfel de persoane, care au vizitat fundaţia numai din acest motiv, însă această problemă este deseori asociată cu dependenţa de droguri, precum poate fi şi cauza sau rezultatul acesteia.
Aceleaşi cauze
După părerea specialistului, unele dependenţe au rădăcini comune. „În cazul dependenţei de internet, de jocurile de noroc, de alcool sau în cazul cuplurilor, problema este acelaşi: persoana respectivă încearcă să evadeze din realitate, considerând că în acest fel „iese” din viaţa ei proprie.
Datorită faptului că problema dependenţei de internet este relativ nouă, iar nu produce efecte evidente şi imediate, ca în cazul dependenţei de droguri, mulţi nici nu sunt conştienţi de existenţa acestei probleme, chiar dacă ei înşişi sunt victimile lui. Conform părerii psihologului, tocmai din această cauză este vorba de o stare mai puţin stigmatizată, în timp ce societatea bagatelizează această dependenţă, care poate să aibă consecinţe grave.
Oferirea alternativelor poate fi soluţia
Se pune întrebarea: cum să scăpăm de această adicţie? După părerea lui Bartha Éva, renunţarea treptată nu este soluţia. „În opinia mea, încadrarea individului într-o comunitate terapeutică este soluţia, unde au posibilitatea de a învăţa modul de comportament adecvat şi modul de abordare corect, îşi dobândeşte o atitudine empatică, îşi tratează mai bine propriile emoţii, îşi dezvoltă abiliţăţile legate de rezolvarea problemelor, şi învaţă gestionarea conflictelor personale. Mai mult de atât, schimbarea cognitivă al comportamentului produce efecte pozitive, adică încercăm să corigăm convingerile false ale pacientului prin accentuarea mediului real” – clarifică psihologul.
Importanţa prevenţiei
Deocamdată, în instituţiile de învăţământ nu este extinsă educarea folosirii conştiente al internetului, însă, după părerea specialistului, aceasta ar fi foarte importantă. „Pentru evitarea dependenţei de internet al tinerilor, cea mai bună soluţie ar fi să oferim alternative: locaţii, companie, activităţi, adică un mediu comfortabil, unde se simt bine, şi de unde nu simt nevoia să se retragă într-o realitate virtuală. De exemplu: sportul, dansul, excursiile, taberele de vară, acţiunile comunitare pentru tineret, unde se îmbogăţesc cu experienţe pozitive, şi unde au posibilitatea de a discuta problemele care îi preocupă, reducând astfel posibilitatea de a se ocupa cu internetul – rezumă reprezentanta fundaţiei.