Se pare că există obstacole de nepătruns în faţa încercărilor pentru reînvierea fostului Liceu Teologic Romano-Catolic Rákóczi Ferenc al II-lea.
Povestea este deja atât de confuză, lungă, complicată, încât ar fi bine să rezumăm aspectele cele mai importante: punctul de plecare al conflictului curent este că profesorii şi părinţii elevilor al liceului principal român – care funcţionează în clădirea deţinută de romano-catolici –, precum şi forţele politice extremiste locale române, care îi manipulează, au considerat că prin urmarea înfiinţării şcolii romano-catolice pot pierde clădirea şcolii.
Incontestabil, înfiinţarea şcolii nu a fost precedată de inatacabila decizie a consiliului municipal din punct de vedere juridic. Unul dintre documentele relevante – cea care a înregistrat noua instituţie în reţeaua şcolară din Târgu-Mureş – a fost contestată de prefect în curtea administrativă, iar acesta din urmă a câştigat. Prin urmare, decizia atacată a fost anulată, astfel şcoala funcţionează ilegal, începând cu februarie 2016.
Ceea ce s-a întâmplat de atunci nu este alta decât „războiul nervilor”, provocat şi susţinut în mod continuu de autorităţi, cu evidenta intenţie de a descuraja părinţii să-şi înscrie copiii în şcoala respectivă. Implicarea exagerată a DNA-ului în acest caz este una dintre exemplele de mai sus – părinţii elevilor au fost interogaţi şi obligaţi să facă o declaraţie –, care poate fi descrisă doar ca o acţiune de intimidare al Securităţii.
Cum am ajuns la situaţia actuală, cine şi cum este responsabil pentru cele întâmplate, râmăn încă întrebări până azi. Cred că responsabilitatea revine în mod clar politicii. Da, organizaţia care se autodeclară a fi singura organizaţie legitimă de apărarea intereselor şi susţinere publică a maghiarilor din Transilvania de zeci de ani. Apoi, ştim cu ce ne-am ales… Căci, este clar că UDMR-ul a abandonat părinţii, şcoala.
În schimb preşedintele Partidului Civic Maghiar a atras atenţia asupra responsabilităţii autorităţilor locale la şedinţa consiliului de săptămâna trecută. Important: nu este un caz izolat; în ultima vreme, politicienii Partidului Civic Maghiar şi-au exprimat opinia referitor la nerespectarea promisiunilor formulate în Declaraţia de la Alba Iulia, re-examinarea circumstanţelor al pogromului antimaghiar din martie 1990, precum şi în cazul nerespectării Convenţiei-cadru pentru respectarea minorităţilor al Consiliului European.
Trebuie menţionată atitudinea neclintită a părinţilor, lăudabilă fiind curajul lor şi lupta exemplară pentru a dovedi dreptatea. Păcat că doar Mişcarea Angajament Civic a luat apărarea lor.
Nu este neglijabilă nici clarificarea responsabilităţii bisericii romano-catolice. În cazul în care proprietarul clădirii şcolii, Fundaţia Statusul Romano-Catolic nu ar fi reînnoit contractul de închiriere al liceului principal român la momentul respectiv, lucrurile s-ar fi liniştit până în ziua de azi, iar situaţia actuală ar fi putut fi evitată. Părerea mea.