Dr. Losonczi Lajos inginer, cercetător, cadru didactic la Universitatea Sapientia din Târgu Mureş, a primit o distincţie semnificativă pentru invenţia sa inovativă: un sistem de măsurare şi prelucrare a semnalelor biologice de generaţie nouă. Rezultatele obţinute pot fi aplicate direct în cazul cercetărilor biomedicale, dar vor putea fi folosite şi în diagnosticarea medicală, sport, multimedia, industria divertismentului, precum şi pentru scopuri militare.
Pentru munca sa inginerească inovativă, precum şi pentru contribuţia proeminentă la dezvoltarea inovaţiei din România, Losonczi a fost onorat cu premiul Opera Omnia. Cea de-a XV-a ediţie a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „PRO INVENT” a fost organizată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, cu suportul Academiei Române şi a Ministerului Cercetării şi Inovării. La eveniment au participat 57 de instituţii cu peste 400 de invenţii.
Losonczi ne-a declarat, că el şi echipa sa se ocupau de mult timp cu măsurarea semnalelor biologice, cu dezvoltarea circuitelor de măsurat cu caracter interface om-calculator, iar la proiectul respectiv au lucrat mai bine de trei ani.
„În esenţă: invenţia examinează semnalele biologice de pe suprafaţa pielii. Măsurarea non-invazivă este foarte dificilă, fiindcă semnalele sunt deosebit de mici, cu „zgomot” foarte mare, şi pe deasupra pacientul se mişcă. Aparatele clasice de diagnosticare din spitale au dimensiunea unui dulap, iar bolnavul stă nemişcat, şi este examinat cu electrozi jelate şi fixate prin cabluri.
Invenţia mea elimină aceste obstacole simultan: atenuarea zgomotelor semnificativ mai mari decât zgomotul semnalului de măsurat, portabilitate, precizie de măsurare sporită, prelucrarea datelor în timp real, transmisie de semnale si anotarea reacţiei, compenzarea artefactelor cinetice, autonomie funcţională extinsă la dimensiuni foarte mici, consum de energie extrem de redusă si comunicare codificată fără fir” – a explicat cercetătorul, care şi anul trecut, şi cu doi ani în urmă a fost premiat pentru unele părţi componente ale dispozitivului său, însă echipamentul complet conţine şi şapte invenţii recente.
Mouse comandat cu unde celebrale
Invenţia tehnologică arată în felul următor: mai multe discuri mici, cu diametrul de zece milimetri sunt aşezati pe suprafaţa pielii, şi funcţionează fără cabluri, fără jeleu, în condiţii de comoditate. „Dintre utilităţile practice amintesc doar câteva: o persoană cu dizabilităţi poate să conducă scaunul cu rotile prin puterea minţii, poate să „manevreze” mouse-ul calculatorului cu unde cerebrale, iar pe de altă parte se pot efectua diferite măsurări pe sportivi aflaţi în mişcare” – a explicat Losonczi.
Următorul pas: producţia în serie
Losonczi a mai adăugat: cu asta nu s-a oprit cercetarea, echipa sa îşi dezvoltă planul în continuare, iar următorul pas va fi prepararea prototipului, după care urmează pregătirile pentru fabricaţie, fiindcă ei sau investitorii interesaţi vor începe producţia în serie, fie ca dispozitiv independent, fie ca modul pentru instalaţii deja existente.
Noua generaţie ştiinţifică este promiţătoare
Losonczi este mulţumit cu noua generaţie care învaţă la Universitatea Sapientia, Departamentul de Inginerie Electrică. „Pentru pregătirea studenţilor şi profesorii trebuie să-şi aducă contribuţia, şi este indispensabilă asigurarea nivelului ridicat de învăţământ tehnic, iar noi încercăm să îndeplinim aceste obligaţii.
Pentru specialiştii care părăsesc universitatea noastră ar trebui asigurate şi locuri de muncă corespunzătoare pregătirii lor, dar pentru acest lucru este nevoie de o economie performantă. Noi ne străduim să oferim o pregătire cât mai amplă studenţilor noştri, ca să se descurce pe piaţa forţei de muncă” – spune inginerul.
Azi sci-fi, mâine realitate
La întrebarea noastră, referitoare la ceea ce ne rezervă următorii ani în domeniul invenţiilor, precum şi dacă este posibil ca dispozitivele aparţinând astăzi mai degrabă de domeniul science fictionului să facă parte din cotidian peste zece, sau în cinci ani, Losonczi a răspuns că, după părerea lui, este absolut posibil.
„Experienţa ne arată că dezvoltarea tehnologică se accelerează exponenţial: lucrurile despre care în urma cu câţiva ani am crezut că vor avea utilizare practică poate cândva peste douăzeci de ani, au devenit deja realitate. În zilele noastre, acest proces se desfăşoară şi mai repede, şi mai dinamic” – consideră specialistul.
Varianta originală a articolui, în limba maghiară, se găseşte aici.