În lb. română

Zilele studenţeşti din spatele culiselor

Patru zile fără somn

Festivalul Zilelor Studenţeşti Maghiare nu s-a înscris în agenda tinerilor numai ca o competiţie adresată studenţilor, ci a devenit un festival mai mic în ultimii ani. Ajuns la al 20-lea ediţie, anul acesta se va desfăşura între 3 şi 6 mai pe terenul Gokart de pe malul Mureşului; s-au înscris 37 de echipe, cu 1500 de participanţi. Ziua studenţii participă la diverse probe, iar în fiecare seară va avea loc un concert dublu, după care mai mulţi DJ o să-i distreze pe participanţi. Am discutat cu Bardócz-Veres Zsuzsa, membră a echipei de organizare de opt ani, despre munca din spatele evenimentului, despre întâmplări hazlii, despre formaţiile invitate, despre noi provocări.

 

– Cum arată o zi din viaţa unui organizator pe ultima sută de metri?

Suntem deja la ultimele retuşuri, trimitem ghidurile de programe şi bannerele în tipografie, listăm şi achiziţionăm accesoriile necesare, şi ţinem „repetiţia” jocurilor, ca totul să se desfăşoare conform planului. Toată ziua lucrăm, şi am căutat soluţie şi pentru neplăcerile cauzate de vremea capricioasă din ultimele zile. Dacă pe durata festivalului vom avea ploi sau ninsori, o firmă este pregătită să ridice un cort uriaş deasupra terenului Gokart, deci nu trebuie să ne facem griji nici în privinţa vremii.

– Câţi oameni lucrează la organizarea Festivalului Zilelor Studenţeşti Maghiare?

Suntem aproximativ cincizeci, mai puţini decât anul trecut, şi aşadar uneori întâmpinăm dificultăţi din această cauză. De-abia reuşim să rezolvăm toate sarcinile, fiecare organizator face faţă încercărilor şi stă toată ziua în picioare, lucrăm până la ultima suflare. Deşi am avea nevoie de mai mult ajutor, majoritatea studenţilor vrea să fie numai participant, iar o altă parte nu participă deloc din cauza apropierii sesiunii de vară. Anul acesta s-au implicat în organizare relativ mulţi studenţi de la Sapientia, ceea ce ne-a bucurat foarte mult.

– Anul acesta împliniţi douăzeci de ani. La ce noutăţi să ne aşteptăm?

În principiu nu se schimbă programul – o să avem şi la această ediţie jocuri de teambuilding şi de cârciumă, sport, vânătoare de comori etc. – fiindcă introducerea noutăţilor nu ar fi posibilă, din cauza numărului mare de echipe. A crescut în schimb numărul concertelor, avem câte două formaţii în fiecare seară, urmate de petreceri animate de DJ-uri. Concurenţii vor primi brăţarele mai devreme, am schimbat şi sistemul de punctaj, ca să fie pe placul tuturor. Ne-am concentrat în primul rând asupra detaliilor de organizare, pentru o bună derulare a activităţilor, iar ca evenimentul să fie cât mai student-friendly.

– Care este cea mai mare provocare în organizarea festivalului?

Eu, printre altele, mă ocup cu concertele, cu formaţiile, iar anul acesta formaţia Irie Maffia, din păcate, şi-a anulat concertul în urmă cu câteva săptămâni. Punctul critic, care însă nu depinde de noi, este întotdeauna vremea, iar în acelaşi timp, constituie o provocare rezolvarea problemelor legate de numărul redus al organizatorilor. Cu toţii suntem prezenţi simultan în toate locaţiile, nu avem timp să ne ducem acasă pentru a mânca, a face duş, ceea ce este solicitant. Găsirea şi convingerea eventualilor sponsori înainte de festival nu este uşoară, fiindcă firmele nu sunt întotdeauna generoase. Anul acesta – după încercări îndelungate – am reuşit să ne înţelegem cu producătorul de băuturi energizante Hell. Restul cheltuielilor este acoperită din taxa de înscriere a echipelor şi din preţul biletelor de intrare la concerte.

– Ce este accesoriul cel mai important pentru un organizator?

Telefonul şi acumulatorii externi. O să am trei acumulatori externi la mine. Îmbrăcămintea călduroasă este de asemenea foarte importantă.

– Anul acesta concertează cei de la Quimby, Kowalsky meg a Vega, Bagossy Brothers Company. Formaţiile vin cu plăcere la acest eveniment?

Absolut. Cei de la Quimby au fost de acord din start, dar înainte să spună da, au sunat câteva formaţii care au avut concert deja la noi, şi care i-au asigurat că suntem de încredere, şi că sistemul de sonorizare este de calitate, iar atmosfera este una foarte bună. Eu mă ocup de 3-4 ani cu formaţii (în cadrul festivalului), şi niciodată n-au fost plângeri, poate şi datorită faptului că ne străduim ca şi ei să se simtă bine.

– Pentru tineri cele patru zile înseamnă distracţie maximă, dar cum arată din punctul de vedere al organizatorilor?

Evident prima şi ultima zi sunt cele mai grele. Miercuri trebuie să pregătim terenul, să ridicăm scena, paralel cu defilarea echipelor, ceea ce necesită coordonare. Ziua de sâmbătă e cea mai nebună, când toată lumea este deja atât de obosită, că nimeni nu se mai plânge din cauza punctelor, şi fiecare se distrează de minune. Duminică de obicei nici nu mai ştim cum ne cheamă, iar după închiderea festivalului dormim până marţi. Cu toate acestea, consider că în ciuda oboselii şi a lipsei de somn, fiecare organizator iubeşte foarte mult aceste patru zile. Si pe noi ne distrează neîndemânarea anumitor echipe, dar apreciem îndemânarea şi creativitatea altora, şi ne bucură faptul că suntem atât de diferiţi, fiindcă cei 1500 de participanţi rezolvă sarcinile în mod unic.

– Te ocupi cu organizarea acestui festival de opt ani. Ce întâmplări hazlii poţi să ne povesteşti?

De-a lungul anilor am văzut foarte multe situaţii amuzante. Îmi aduc aminte că într-un an, la o probă de adunare nocturnă, concurenţii trebuia să facă rost de o roată. Una dintre echipe a rezolvat problema în mod creativ, şi totodată ilegal: au furat şi au adus un pilon de pod, care mai târziu a fost transportat înapoi de către poliţişti. Altă dată, într-o zi de sâmbătă au adus o mireasă „furată” la locul petrecerii. Ceea ce mă bucură însă cel mai mult este faptul că, datorită acestui festival, se formează echipe adevărate, cu legături strânse, cu prietenii, care formează o gaşcă şi înainte, şi după eveniment, iar şi echipele se împrietenesc între ei.

– Locuitorii din zonă s-au plâns în trecut din cauza gunoiului care s-a adunat în timpul festivalului. Cum rezolvaţi această problemă?

Anul acesta departamentul pentru protecţia mediului din Liga Studenţilor Maghiari din Târgu Mureş organizează colectarea deşeurilor după eveniment, deci lăsăm terenul în starea în care l-am găsit.

Foto: Facebook

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.