Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Így készül a világ karácsonyra

Központ december 24, 2014 Külföld

A világ több pontján a békét tartanák a legszebb karácsonyi ajándéknak a keresztény közösségek. Az iraki és a szíriai keresztények az életükért küzdenek, de Kelet-Ukrajnában is a háború árnyékában telnek az ünnepek.

karacsonynagvilag

Áll már a hatalmas, 25 és fél méteres karácsonyfa a Szent Péter téren. A fenyő most a dél-olaszországi Sila erdejéből származik, a díszeket Verona adományozta az ünnepre. Turisták tömegei érkeztek az örök városba, hogy a katolikus egyházfővel együtt emlékezzenek Jézus születésére.

Ferenc pápa vasárnapi karácsonyi üzenetében arról beszélt, hogy a karácsony Isten szegénységének ünnepe, és békés, a világ híúságaitól mentes, lelkiekben gazdag karácsonyt kívánt a híveknek. Mai Twitter-üzenetében pedig úgy fogalmazott: karácsony, amikor eljön közénk Krisztus a legalkalmasabb időszak arra, hogy személyesen találkozzunk az Úrral.

A szentatya szokásos urbi et orbi, a városnak és a világnak szóló áldását december 25-én délben mondja majd el.

Jeruzsálem latin pátriárkája, aki a betlehemi éjféli misét celebrálja karácsony előtt, Gáza városába utazott. Annak a maroknyi keresztény palesztinnak mutat be misét, aki az utazási korlátozások miatt nem mehet szenteste a születés templomába.

Karácsony a béke és szeretet ünnepe. Reméljük, hogy egyszer mindenkinek része lesz a békében és a szeretetben. Béke csak az igazságból terem, az erőszak és a harc sosem teremt békét. Ezt üzenjük Gázából a világnak – mondta a pátriárka.

Békére vágynak Irak és Szíria üldözött keresztényei is, azok, akik egyáltalán életben maradtak közülük. Most a kurd regionális kormány által felügyelt területen, menekülttáborokban várják az ünnepet.

Nem jó itt nekünk, de még mindig sokkal jobb, mint ami akkor várt volna ránk, ha otthon maradtunk volna. Így legalább élünk, és a lányainkat sem erőszakolták meg, nem vitték el szolgának – nyilatkozta egy menekült.

Az egykor még másfél milliós iraki keresztény közösség mára alig pár százezerre apadt.

Kijevben is kigyúltak a karácsony fényei. Idén először, szakítva a szovjet idők Télapójával a karácsony központi figurája, a régi ukrán hagyománynak megfelelően Szent Miklós lesz. De az üzenet Ukrajnában is ugyanaz: a karácsonynak békét és egyetértést kellene hoznia a szívekbe.

Donyeckből jöttem, így aztán nem kívánok semmi más ajándékot, minthogy végre béke legyen – hangsúlyozta egy kijevi járókelő.

A szeparisták által ellenőrzött területeken persze maradt a Télapó, de a segélykonvojok most a katonai ellátmány helyett újévi fenyőfákkal voltak teli.

A világnak az a szerencsésebbik fele, ahol a béke nem remény, hanem valóság, pedig már az utolsó ajándékokat vásárolja és díszkivilágítással várja a kisded megszületését.

Forrás: hirado.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 807

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.