Központ
2018. július 22. vasárnap, Magdolna

17 éves iskolás lányt vett el erőszakkal egy nős csecsen belügyi parancsnok

Központ május 18, 2015 Külföld

ramzanMár van felesége, mégis elvett egy 17 éves iskolás lányt egy csecsen belügyi parancsnok. Állítólag úgy, hogy még a lány településéről kivezető utakat is lezáratta, hogy ne tudjon megszökni. A csecsen elnök is részt vett az esküvőn, de a lány apja és nagyapja nem.

Egy 17 éves csecsenföldi iskoláslány és egy nála legalább 30 évvel idősebb belügyi parancsnok esküvője váltott ki értetlenséget és felháborodást Oroszországban. Ramzan Kadirov csecsen elnök az eseményt “az évezred esküvőjének” nevezte. Luiza Gojlabijeva és a hivatalos adatok szerint 47, sajtóértesülések szerint azonban 57 éves Nazsud Gucsinov, a csecsenföldi Nozsaj-Jurtovszkij járás belügyi parancsnoka szombaton kelt egybe Groznijban.

Az esemény felett maga Ramzan Kadirov csecsen elnök vállalt védnökséget. A politikus az ügy kipattanását követően rögtön kiállt a különös házasság mellett. A házasságkötő teremben az elnöki hivatal vezetője kísérte a fiatal menyasszonyt, a lány édesapja, illetve nagyapja pedig nem voltak jelen. Az esküvőn Kadirov elnök is megjelent, és egy hagyományos csecsen táncot, lezginkát is eljárt az ifjú arával.

A csecsenföldi esetről elsőként a Novaja Gazeta című orosz napilap írt április végén, s gyakorlatilag az egész orosz sajtóval együtt végigkísérte az ügy fejleményeit. A hatalomtól független újság segítségét a menyasszony falujában, Bajtarkában élők kérték. Elmondták, hogy Gucsinov, akinek már van felesége, erőszakkal akarja feleségül venni Luizát, a 17 éves iskoláslányt. Ennek érdekében még a településről kivezető utakat is lezáratta, hogy az esküvőt ellenző család ne menekíthesse el a lányt.

A napilap emlékeztetett arra, hogy Ramzan Kadirov 2010-ben megtiltotta Csecsenföldön a menyasszonyrablást, két évre rá pedig a kiskorúakkal történő házasságkötést is. A belügyi parancsnok először tagadta a lapnak házasulási szándékát az elnöki tiltásra és arra hivatkozva, hogy már van felesége. Később azonban a csecsenföldi gyermekjogi biztos és maga Kadirov jelentette be, hogy megtartják az esküvőt, amit szerintük egyáltalán nem ellenez az iskoláslány családja. A csecsen elnök közölte, hogy mindent az iszlám és az orosz törvények szerint bonyolítanak le az “évezred esküvőjén”.

A vonatkozó orosz jogszabály alapján a házasságkötés alsó korhatára 18 év, viszont egyes esetekben szülői beleegyezéssel kiskorúak is házasodhatnak. Ez Csecsenföldön 17 év, Baskíriában 14, a Moszkvai régióban 16 és van olyan régió, ahol nincs alsó korhatár. A többnejűséget azonban tiltja az orosz törvény.

A kiskorúak elleni szexuális bűncselekményeket szigorú jogi eszközökkel üldöző és büntető Oroszország gyermekjogi ombudsmanja úgy vélte, hogy a 18 éves kor előtt kötött házasságok Csecsenföldön rendben lévőnek számítanak, mert a Kaukázusban korábban érik el a szexuális érettséget a fiatalok.

Időközben a szokatlan csecsen esküvőt és körülményeit feltáró független orosz lapnál bejelentették, hogy beszüntetik munkájukat az észak-kaukázusi köztársaságban. Jelena Milasinát, a Novaja Gazeta riporterét ugyanis csecsenföldi tartózkodása alatt a rendőrök figyelmeztették, hogy vigyázzon az életére, ezért az újságíró elhagyta a kaukázusi területet. A grozniji állami televízió jelentése szerint pedig az ifjú ara, Luiza Gojlabijeva feljelentette a csecsen ügyészségen a Novaja Gazeta újságíróját magánlaksértés miatt.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 578

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.