Külföld

5 kiló pénzérmét találtak ennek a teknősnek a gyomrában

Csaknem ezer pénzérmét operáltak ki egy 25 éves levesteknős gyomrából Thaiföldön. Ha minden jól megy, a hüllő még 55 boldog évnek néz elébe.

A thaiföldiek szerint szerencsét és hosszú életet hoz, ha pénzt dobnak a teknősök otthonául szolgáló tavakba.

A Bangkoktól 120 kilométerre délre lévő Szri Racsa város egyik tavában élt az a 25 éves nőstény levesteknős (Chelonia mydas), amelynek gyomrából 915 érmét operáltak ki egy hatórás műtét során a bangkoki Csulalongkorn Egyetemi Kórházban. Az összesen 59 kilós hüllő a műtét után 5 kilóval lett könnyebb – írta a Hindustan Times.

Az állatot katonák vitték állatorvoshoz, amikor észlelték, hogy úszáskor nem használja az egyik lábát. Megröntgenezték és számítógép-tomográfiás vizsgálatnak vetették alá, amely kimutatta az aprópénzeket az Omszinnak (Persely) elnevezett teknősben. Az összesen öt kilogrammot nyomó érmék súlya összeroppantotta a teknős hasi páncélját, életveszélyes fertőzéseket okozva. A sajtó az elmúlt hónapban értesült a teknős esetéről, aminek köszönhetően 15 ezer baht (125 ezer forint) gyűlt össze az életmentő műtétre.

A teknősön ejtett 10 centiméteres vágáson át csak apránként lehetett eltávolítani a pénzt. Az orvosok szerint több érme megrozsdásodott vagy részben feloldódott.

„Az érmék több különböző országból, elsősorban Ázsiából származnak. Miután egyik pénzt a másik után távolítottuk el, a teknős légzése folyamatosan javult” – mondta a műtétet végző orvos.

Ha Omszin a műtét után felgyógyul, visszaengedik a természetbe. A szakértők szerint hat hónapnyi fizikoterápiára lesz szüksége.

Az átlagosan 80 évig élő levesteknősöket az IUCN természetvédelmi világszervezet a veszélyeztetett fajok közé sorolja.

forrás: hvg.hu

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.