Központ
2017. december 11. hétfő, Árpád, Árpádina
Jégsörét
Ma
Jégsörét
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

75 kilót cipelt fel Európa tetejére

Központ szeptember 15, 2015 Külföld

Hetvenöt kilónyi súllyal a vállán mászta meg Európa legmagasabb hegycsúcsát az orosz Andrej Rodicsev.

sulyhegym

A murmanszki súlyemelőnek nyolc napjába tellett, amíg felcipelte a súlyzót az 5642 méteres Elbrusz csúcsára, de le már nem hozta. Mint mondja, hadd maradjon ott örök mementóként – vagy legalábbis addig, amíg ő maga vissza nem tér, egy még ennél is nehezebb súllyal.
Andrej a szibériai Murmanszk szülötte, kamaszkora óta foglalkozik súlyemeléssel, de az élvonalba sosem került be. Szerinte a súlyemelés drága sport, és a nemzetközi versenyekre való nevezések is rengetegbe kerülnek, ezért döntött úgy, hogy egyedülálló teljesítményével hívja fel a világ figyelmét, és keres szponzorokat szűkebb pátriájának.
A súlyemelő hónapokon át napi két-három órát edzett a feladatra, ami már ránézésre sem tűnt könnyűnek. Segítségére Alekszander Sukarev profi hegymászó volt, aki összeszedte a csapatot, és elkísérte hosszú útján a sportolót. Andrej három hetet töltött az Elbrusz alaptáborában, hogy hozzászokjon a körülményekhez, de a mászás közben még így is meggyűlt a baja az elemekkel.
– Mászás közben csak a lábamat láttam, ami nagyon nehéz volt – mondta Andrej. – Minden nappal egyre nehezebb volt a mászás, de kitartottam. Az erős szél és az oxigénhiány kikészített, begyulladt a szemem, részben megvakultam, de aztán a napszemüveg segített. Huszonkét kilót fogytam, de nem bánom, hogy belevágtam.
Andrej a 75 kilós súlyzó rúdját szíjakkal erősítette a vállára, és egy párnát tett alá, hogy elviselje a folyamatos nyomást.

hegym

 – Andrejnek így sokkal nehezebb volt a mászás, mint egy átlagos mászónak – mondta kísérője, Sukarev. – A hegymászás és a súlyemelés, mint sportok, nem is állhatnának távolabb egymástól. Minél könnyebb vagy, és kisebb súlyt cipelsz, annál könnyebb a mászás, hisz itt a gravitációval vív harcot az ember. Andrejnek a súly cipeléséhez rengeteg oxigénnel kellett táplálnia az izmait, márpedig fenn a hegyen abból egyre kevesebb van.
Andrej már az újabb kihívásra készül – ezúttal százkilós súllyal.

forrás: K. Á., blikk.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 160

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.