Külföld

A kelet-európai államok megfúrták a kötelező befogadási kvótát

Sikeresen megakadályozták egyes kelet-európai államok, elsősorban Magyarország és Szlovákia, hogy a Belügyminiszterek Tanácsa erős döntést hozzon a menekültkvótákról. Hétfőn Brüsszelben csak elvi, jogilag nem kötelező egyezség született 160 ezer menekült elosztásáról.

ITAR-TASS: MOSCOW, RUSSIA. FEBRUARY 25, 2014. Luxembourg's Foreign Minister Jean Asselborn gives a press conference following the talks with his Russian counterpart Sergei Lavrov. (Photo ITAR-TASS/ Zurab Dzhavakhadze)
ITAR-TASS: MOSCOW, RUSSIA. FEBRUARY 25, 2014. Luxembourg’s Foreign Minister Jean Asselborn gives a press conference following the talks with his Russian counterpart Sergei Lavrov. (Photo ITAR-TASS/ Zurab Dzhavakhadze)

Az uniós tagállamok többségének belügyminiszterei elvi megállapodásra jutottak az eddigi negyvenezren túl további 120 ezer menedékkérő elosztásáról a tagországok között, bár a tervet nem támogatta mindenki – tudatta hétfő este a miniszterek tanácsának soros elnökségét ellátó Luxemburg uniós nagykövetsége.

A tanácsülésen elnöklő Jean Asselborn luxemburgi miniszter közölte, hogy kétségkívül nem minden tagállam támogatja további 120 ezer menedékkérő szétosztását a tagállamok közül, de a lisszaboni szerződés értelmében erre nincs is feltétlenül szükség, a kérdésben minősített többséggel meg lehet hozni a döntést, az elvi egyetértés pedig mind a tagállamok számát, mind lakosságuk arányát tekintve nagyon széleskörű. A javaslatot hivatalosan az október 8-ai belügyi tanács alkalmával fogadhatják el.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős biztos ezzel szemben úgy fogalmazott, hogy a 120 ezer menekült elosztásáról nem lett meg a remélt megállapodás. „A tagállamok többsége kész továbblépni, de nem mind” – húzta alá. Asselborn azt mondta, hogy egyes országoknak szerinte még egy kis időt kell hagyni. Mint mondta, az apró Luxemburg is képes arra, hogy néhány száz nem keresztény és eltérő bőrszínű embert befogadjon. „Ezt a félelmet le kell győzni, és ez pár országban még nem sikerült” – hangoztatta.

A 120 ezer menekült áttelepítésére vonatkozó javaslatot a múlt héten jelentette be hivatalosan az Európai Bizottság elnöke. Asselborn emlékeztetett, hogy hiába sürgető a helyzet, az eljárási szabályokat tiszteletben kell tartani, a demokratikus eljárás pedig a javaslat alapos elemzését és az Európai Parlament álláspontjának kikérését is megköveteli.

Forrás: mti

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.