Központ
2018. szeptember 24. hétfő, Gellért, Mercédesz

A többnejűség árt a szívnek

Központ április 30, 2015 Külföld

A dzsiddai Fejszál Király Kórház és Kutatóintézet munkatársainak egy nemzetközi orvostudományi kongress tanulmánya szerint a több feleséggel is rendelkező férfiaknál négyszer nagyobb a szívbetegség kialakulásának esélye zuson bemutatott tanulmánya szerint a több feleséggel is rendelkező férfiaknál négyszer nagyobb a szívbetegség kialakulásának esélye – olvasható a The Daily Telegraph internetes kiadásában.

poligamia

A kutatók a jelenséget azzal indokolják, hogy a poligámia több háztartás egyidejű szervezésének stresszével, valamint olyan érzelmi igénybevétellel jár, amely túlzott megterhelést jelenthet a szívre.

A 687 szaúd-arábiai és Egyesült Arab Emírségekben élő férfit vizsgáló kutatás eredményei szerint minden egyes feleséggel nőtt a szívbetegség kockázata. A vizsgált személyek átlagéletkora 59 év volt, 68 százalékuk monogámiában, 19 százalékuk kettő, 10 százalékuk három, 3 százalékuk pedig négy feleséggel élt.

„Kapcsolatot találtunk a feleségek száma, valamint a szívkoszorúér-elzáródások száma és súlyossága között. Mindez annak lehet köszönhető, hogy egyszerre több egymástól független háztartás fenntartása megtöbbszörözi az anyagi terheket, és az érzelmi igénybevételt is” – mondta el a tanulmány egyik szerzője, Amin Daula.

Hozzátette: komoly stresszt jelenthet a többnejűségben élő férfiak számára, hogy minden egyes – általában külön házban lévő – háztartást egyenlőként és méltányosan kell kezelniük.

„Arra már eddig is léteztek bizonyítékok, hogy a házas férfiak általában egészségesebbek és tovább élnek, azonban egészen idáig még nem vizsgálták a többnejűségnek a szív- és érrendszerre gyakorolt hatásait” – hangsúlyozta a kutatóorvos.

A többnejűség leginkább Afrika nyugati és északi területén, a Közel-Keleten, valamint Közép- és Délkelet-Ázsiában elterjedt. A tanulmány eredményei szerint leginkább az idősebb és tehetősebb férfiak tartanak egyszerre több feleséget is.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 446

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.