Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

A vártnál is nagyobb arányú győzelmet aratott a radikális baloldal Görögországban

Központ január 26, 2015 Külföld

Az előzetes felmérésekben jelzettnél nagyobb győzelmet arathat a radikális baloldali Sziriza a görögországi előrehozott választásokon, a szavazatok még tartó összeszámolásán alapuló előrejelzés 36,5 százalékot, és 149-151 képviselői helyet jósol nekik, vagyis akár az abszolút többség megszerzése is lehetséges a 300 fős törvényhozásban.

sziriza
A szavazatok kevesebb mint felének összeszámolása után a konzervatív, eddig kormányzó Új Demokrácia 28,44 százalékkal második, és a neonáci Arany Hajnal áll a harmadik helyen 6,38 százalékkal. A centrista To Potami (Folyó) is 6-7 százalék közötti eredményt érhet el A leköszönő kormánykoalícióban szintén szerepet kapott, egykor a legerősebb baloldali pártnak számító szocialista PASZOK csak 4,2-5,2 százalékot érhetett el. A kommunisták 5-6, a centrista Független Görögök 4-5 százalékot szerezhetnek – írja az Index.

Nem tabutéma többé a görög adósság újratárgyalása – állapította meg Gianni Pittella, az Európai Parlament (EP) szocialista frakcióvezetője vasárnap esti nyilatkozatában a Sziriza választási győzelmének hírére.

Az olasz politikus üdvözölte a baloldali pártok győzelmét, és arra szólította fel Alekszisz Cipraszt, hogy “erős Európa-párti koalíciót” hozzon létre.

“A görög nép egyértelműen szakított a megszorítások útjával, amit a(z uniós) trojka diktátumai kényszerítettek rá. Olyan új kormányt akar, amely teret biztosít a tisztességes politikának, és több társadalmi igazságosságot tesz lehetővé” – fogalmazott Pittella.

Az EP kereszténydemokrata, jobbközép irányzatú néppárti frakciójának a német delegációvezetője, Herbert Reul ugyanakkor elutasította a görög adósság részleges elengedésének a gondolatát.

“Görögországnak tovább kell vinnie a reformkurzust, ha nem akarja kockáztatni az euróövezetből való kiválást” – szögezte le a CDU politikusa.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakcióvezetője gratulált Sztavrosz Theodórakisznak, a To Potami (A folyó) nevű párt vezetőjének az elért választási eredményhez.

“A baloldal és a jobboldal bevett pártjaival szemben életképes alternatívát kínáló To Potami sikere azt bizonyítja, hogy van igény az Európa-párti és reformpárti erőre a görög politikában” – vélekedett a belga liberális politikus.

Forrás: index, mti

Share Button
Ennyien olvasták: 658

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.