Külföld

Az ENSZ-főtitkár dicsérte Conchita Wurst harcát

Az ENSZ-főtitkár méltatta Conchita Wurst osztrák transzvesztita előadónak, az idei Eurovíziós Dalfesztivál győztesének harcát a diszkrimináció és az intolerancia ellen hétfőn egy bécsi rendezvényen.

U
Ban Ki Mun meghívására a hosszú szakállt viselő, de nőnek sminkelve, női ruhában fellépő énekes hétfőn két dalt adott elő a bécsi ENSZ-központban alkalmazottak, diplomaták és vendégek több száz fős közönsége előtt.

Az eseményen a világszervezet feje kijelentette, büszkén vezeti a harcot azért, hogy minden ember egyenlő legyen, függetlenül attól, hogy kicsoda vagy kit szeret, ezért például az ENSZ-ben az alkalmazottak azonos nemű partnereire is kiterjesztette az élettársi kedvezményeket. „A diszkriminációnak nincs helye az ENSZ-ban, sem a 21. század világában” – jelentette ki a főtitkár.

Ban Ki Mun szerint az énekes „az emberi jogi nevelés lelkesítő pillanatává” változtatta eurovíziós győzelmét a sokszínűségért és a toleranciáért való kiállásával.
Conchista Wurst azt akarja, hogy olyannak fogadják el, amilyen. Ez egy erőteljes üzenet – mondta a főtitkár. Az osztrák énekes arról beszélt, olyan jövőről álmodik, amelyben nem számít a szexuális orientáció, a bőrszín vagy a vallási hovatartozás. „Sajnos még sokan vannak a világban, akik úgy gondolják, hogy az emberi jogok csak egyeseket illetnek meg, pedig tudjuk, hogy ez nincs így” – jelentette ki a közönség lelkes helyeslése közepette. Eurovíziós szerepléséről azt mondta, hogy az nemcsak saját győzelme volt, hanem „mindazoké, akik hisznek egy megkülönböztetés nélküli, kölcsönös tiszteleten és tolerancián alapuló jövőben”.

A 25 éves előadó október elején az Európai Parlament brüsszeli székhelyén adott rövid koncertet öt különböző pártállású EP-képviselő meghívására.

Ban Ki Mun szóvivője a főtitkár és a transzvesztita előadó találkozóját bejelentve korábban New Yorkban azt mondta, a világszervezet vezetőjének szokása találkozni a „helyi kulturális ikonokkal” utazásai alkalmával, s e találkozó kiváló alkalom lesz annak megerősítésére, hogy támogatja a homoszexuálisok és transzneműek jogait.

forrás: MTI

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.