Központ
2020. augusztus 11. kedd, Zsuzsanna, Tiborc

Az utolsókat rúgja a görög bankrendszer

Központ július 6, 2015 Külföld

A görög kormány azt tervezi, hogy pár nappal meghosszabbítja a bankzárlatot – közölték görög banki források hétfőn. A görög kormány június 28-án, vasárnap rendelte el, hogy másnaptól kezdve hat munkanapra, július 7-ig tartsák zárva a bankokat és a tőzsdét.

gorogbank

Emellett pedig tőkekorlátozásokat vezettek be, így egyebek között 60 euróban limitálták a helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehető készpénz összegét, és megtiltották az átutalásokat külföldre.

Névtelenül nyilatkozó görög bankárok közlése szerint a kormány új rendeletet készül kibocsátani, hogy továbbra is zárva tartsa az ország területén működő bankokat. Legkorábban pénteken, vagy jövő héten hétfőn nyithatnak ki a pénzintézetek – mondta egy bankvezető a Reuters hírügynökségnek. A nyugdíjasok, akiknek nincs bankkártyájuk, 120 eurót vehetnek ki hetente ezer bankfiókból.

Olyan információ is felröppent, hogy 20 euróra csökkentik a napi készpénzfelvételi limitet. Közben Athénből olyan hírek érkeztek hétfőn, hogy az automaták kezdenek kifogyni a pénzből, a görög gazdasági miniszter pedig azt mondta, hogy a görög bankok péntekig képesek tartani a 60 eurós limitet, ha az Európai Központi Bank nem emeli a bankrendszert életben tartó vészhitelt.

Jelenleg a  vészhitel, az úgynevezett Emergency Liquidity Assistance (ELA) – már megemelt – kerete 89 milliárd euró, és a görögök azt szeretnék elérni, hogy az EKB megemelje 3 milliárd euróval. Ennek elérése azonban a megszorításokat elutasító vasárnapi népszavazás után még az eddiginél is bonyolultabb lett.

A görög bankrendszer már gyakorlatilag a haláltusáját vívja, és ha nem találnak ki valamit, pár hét, és éhséglázadások lesznek Görögországban – véli Zsiday Viktor.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 520

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.