Központ
2019. december 08. vasárnap, Mária

Brexit: „Ha megnyomtuk a gombot, a folyamat végigmegy”

Központ február 20, 2017 Külföld

A brit igazságügy-miniszter szerint ha hivatalosan elindul a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat, azt nem lehet később visszafordítani.

Liz Truss igazságügy-miniszter a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában – a riporter kérdésére, hogy a kormány visszafordíthatatlannak tartja-e a kilépési folyamatot, ha az egyszer elindul – kijelentette: az ő értelmezése szerint az 50. cikkely aktiválásáról szóló döntés visszavonhatatlan. „Ha megnyomtuk a gombot, a folyamat végigmegy” – fogalmazott.

A tavaly júniusi népszavazáson a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból. A Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye kétévi tárgyalási időtávlatot engedélyez a kilépési feltételekről, vagyis ha a brit kormány a terveknek megfelelően március végéig bejelenti a folyamat elindítását, Nagy-Britannia EU-tagsága legkésőbb 2019 tavaszára megszűnik. A tárgyalási folyamat meghosszabbítására van lehetőség, de ezt a többi 27 EU-társállam mindegyikének egyhangúlag jóvá kellene hagynia.

Van, aki szerint visszafordítható

Lord John Kerr, a brit diplomácia egyik legtekintélyesebb veteránja, aki az 50. cikkely alapelveit annak idején kidolgozta, a BBC-nek nyilatkozva nemrégiben kijelentette: a kilépési folyamat az 50. cikkely aktiválására után sem visszafordíthatatlan, semmi jogi akadálya nincs annak, hogy a cikkelyt aktiváló ország menet közben meggondolja magát.

Tony Blair egykori munkáspárti brit miniszterelnök az Open Britain nevű EU-párti kampánycsoport rendezvényén pénteken elmondott, óriási feltűnést keltő beszédében hasonló véleményének adott hangot. Blair szerint a brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson a választók anélkül szavaztak a kilépésre, hogy tudták volna, mivel jár majd a távozás az EU-ból, ezért joguk van ahhoz, hogy meggondolják magukat. A volt kormányfő, aki 1997 és 2007 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén, bejelentette: külön intézményt hoz létre, amelynek feladata a brit közvélemény „állhatatos tájékoztatása” lesz a brit EU-tagság feladásának tényleges költségeiről, bemutatva, hogy a népszavazási döntés „hiányos tudásanyagra alapozva” született. Blair közölte: támogatást kíván szerezni ahhoz is, hogy meg lehessen állítani „a rohanást a szakadék széle felé”.

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 563

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.