Központ
2017. december 11. hétfő, Árpád, Árpádina
Derült
Ma
Derült
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Brutális felkelés tört ki egy brazil börtönben

Központ január 3, 2017 Külföld

Körülbelül 60-an haltak meg egy véres börtönfelkelésben a brazíliai Manaus városában. A börtönben két drogbanda csapott össze hétfőn. Az ország történetében ez volt az egyik legerőszakosabb felkelés.

Sergio Fontes, Amazonas-állam közbiztonságért felelős minisztere szerint a halálos áldozatok száma növekedhet, hiszen a hatóságok még nem nyerték vissza a teljes irányítást a börtön fölött.

Az áldozatokról azt nyilatkozta a szövetségi állam minisztere, hogy legtöbbjük egy bandából való és többük holttestét kidobták a börtön falain kívülre – írta a Reuters.

A zavargások helyi idő szerint reggel 7 óra körül kezdődtek. Amint a rendbontás megkezdődött a börtön egyik részében, a másikban tömeges szökési kísérletet követtek el a rabok. A hatóságok egyelőre csak megbecsülni tudják a megszökött rabok számát, amely elérheti a 300-at. A rabok szökése a feltételezések szerint csupán az őrök figyelmének elterelésére szolgált, hogy a két rivális banda a személyzet közbelépése nélkül eshessen egymásnak.

A brazil börtönökben hírhedten mostoha körülmények uralkodnak: a legtöbb intézményben akadnak olyan cellák is, ahol annyi hely sincs az elítéltek számára, hogy lefeküdjenek a földre aludni.

A felkelés helyszíne az Anisio Jobim börtönkomplexum, ahol 2230 fő tölti a büntetését. Az intézményt 590 fő befogadására tervezték.

A börtönben két nagyobb banda csapott össze. Az Első Fővárosi Parancsnokság (PCC) az ország legnagyobb drogbandája, ám nem a brazil fővárosban, hanem Sao Paoloban van a székhelyük. A másik nagy drogbanda manausi: az Északi Család.

Sajtóértesülések szerint az ország második legnagyobb drogbandája, a Vörös Parancsnokság (CV) utasítására kezdték megtámadni az Északi Családhoz tartozó bandatagok a PCC tagjait.

A két nagy szervezet között több éves tűzszünet szakadt meg 2016-ban. Ekkor több börtönben is nagy összecsapásokra került sor a bandatagok között. A mostani felkelés volt a legvéresebb az utóbbi húsz évben.

Forrás: 888.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 264

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.