Központ
2020. június 04. csütörtök, Bulcsú

Brutális felkelés tört ki egy brazil börtönben

Központ január 3, 2017 Külföld

Körülbelül 60-an haltak meg egy véres börtönfelkelésben a brazíliai Manaus városában. A börtönben két drogbanda csapott össze hétfőn. Az ország történetében ez volt az egyik legerőszakosabb felkelés.

Sergio Fontes, Amazonas-állam közbiztonságért felelős minisztere szerint a halálos áldozatok száma növekedhet, hiszen a hatóságok még nem nyerték vissza a teljes irányítást a börtön fölött.

Az áldozatokról azt nyilatkozta a szövetségi állam minisztere, hogy legtöbbjük egy bandából való és többük holttestét kidobták a börtön falain kívülre – írta a Reuters.

A zavargások helyi idő szerint reggel 7 óra körül kezdődtek. Amint a rendbontás megkezdődött a börtön egyik részében, a másikban tömeges szökési kísérletet követtek el a rabok. A hatóságok egyelőre csak megbecsülni tudják a megszökött rabok számát, amely elérheti a 300-at. A rabok szökése a feltételezések szerint csupán az őrök figyelmének elterelésére szolgált, hogy a két rivális banda a személyzet közbelépése nélkül eshessen egymásnak.

A brazil börtönökben hírhedten mostoha körülmények uralkodnak: a legtöbb intézményben akadnak olyan cellák is, ahol annyi hely sincs az elítéltek számára, hogy lefeküdjenek a földre aludni.

A felkelés helyszíne az Anisio Jobim börtönkomplexum, ahol 2230 fő tölti a büntetését. Az intézményt 590 fő befogadására tervezték.

A börtönben két nagyobb banda csapott össze. Az Első Fővárosi Parancsnokság (PCC) az ország legnagyobb drogbandája, ám nem a brazil fővárosban, hanem Sao Paoloban van a székhelyük. A másik nagy drogbanda manausi: az Északi Család.

Sajtóértesülések szerint az ország második legnagyobb drogbandája, a Vörös Parancsnokság (CV) utasítására kezdték megtámadni az Északi Családhoz tartozó bandatagok a PCC tagjait.

A két nagy szervezet között több éves tűzszünet szakadt meg 2016-ban. Ekkor több börtönben is nagy összecsapásokra került sor a bandatagok között. A mostani felkelés volt a legvéresebb az utóbbi húsz évben.

Forrás: 888.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 558

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.