Központ
2020. augusztus 14. péntek, Marcell

Büntetné az ENSZ a CIA-kínzásokért felelősöket

Központ december 10, 2014 Külföld

Az ENSZ és több emberjogvédő szervezet követeli, hogy állítsák bíróság elé azokat a tisztségviselőket, akik felelősek a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kínzási gyakorlatáért. Egy amerikai igazságügy-minisztériumi forrás valószínűtlenek nevezte, hogy ez megtörténne.

kinzas

„A jelentés megerősíti azt, amit a nemzetközi közösség már tudott. A politikát egyértelműen kormányszinten alakították ki, és George W. Bush elnök kormánya tette lehetővé ezeket a szisztematikus bűncselekményeket és az emberi jogok súlyos megsértését” – jelentette ki Ben Emmerson, az ENSZ emberi jogi jelentéstevője.

„Botrányos ez a jelentés, lehetetlen úgy olvasni, hogy az ember ne háborodjon fel amiatt, hogy saját kormánya követte el ezeket a borzalmas bűntetteket. Felelősségre kell vonni azokat a kormánytisztviselőket, akik engedélyt adtak erre a törvénytelen gyakorlatra. Ha ez nem történik meg, akkor a jövőben is előfordulhat kínzás” – mondta Anthony Romero, a befolyásos amerikai jogvédő szervezet, az ACLU vezérigazgatója.

Az igazságügy-minisztérium egy meg nem nevezett tisztségviselője azonban közölte, hogy 2009 óta mindössze két eljárást indítottak foglyokkal szembeni kegyetlen bánásmódért, de a vádemeléshez egyik esetben sem volt elegendő bizonyíték. A szenátusi jelentésben nincs semmilyen új információ, amelyet a nyomozók hasznosítani tudnának, ezért nem újítják fel a 2012-ben lezárt két eljárást – tette hozzá.

A CIA vallatási programja „lehetővé tette, hogy büntetlenül hajtsanak végre olyan cselekedeteket, amelyek a kínzásról és az emberek eltüntetéséről szóló nemzetközi jog bűncselekménynek nevez. Ideje alapos vizsgálatokat indítani, bíróság elé állítani a felelősöket, és kártérítést fizetni az áldozatoknak” – jelenttette ki Steven Hawkins, az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet amerikai részlegének főigazgatója.

Kenneth Roth, a Human Rights Watch (HRW) főigazgatója kiemelte: a jelentés alátámasztja azt a már többször ismételt megállapítást, hogy az amerikaiak védelmében szükségesnek mondott szigorú intézkedések teljesen alaptalanok voltak. Megjegyezte, hogy Barack Obama amerikai elnök kormánya megszüntetett több olyan gyakorlatot, amely szerepel a jelentésben. Ettől függetlenül – tette hozzá – „a kínzás továbbra is egy politikai lehetőség marad a jövőbeni elnökök kezében, ha az igazság keresésének e jelentős példája (a jelentés) után sem állítják igazságszolgáltatás elé a felelősöket”.

Az ACLU felszólította az Obama-kormányt, gondoskodjon arról, hogy az Egyesült Államok soha többé ne végezzen kínzást, és nevezzen ki egy különleges ügyészt a CIA átvilágítására és megreformálására. A CIA tisztségviselői azt állítják, hogy a kínzási programot annak idején jóváhagyta az igazságügy-minisztérium és a Fehér Ház is.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 482

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.