Központ
2020. február 20. csütörtök, Aladár, Álmos

Egész héten zárva lesznek a bankok Görögországban

Központ június 29, 2015 Külföld

Nem csak hétfőn tartanak zárva a görög bankok, hanem egész héten. Ez alatt naponta legfeljebb 60 eurót lehet bankkártyával felvenni és a külföldi utalásokat is letiltották.

gorogbank

Egy hétig, július 6-ig zárva maradnak a görög bankok – derült ki a hétfő hajnalra Athénban megjelentett hivatalos kormányközlönyből. A Prokopisz Pavlopulosz államfő és Alekszisz Ciprasz aláírásával jegyzett dokumentumban a helyzet rendkívüliségével magyarázták a lépést, amelyet a görög pénzügyi rendszer és az ország gazdaságának védelme tesz szükségessé, mert az Eurócsoport június 27-i döntése nyomán korlátozták a görög bankok számára elérhető likviditás összegét. Arra az időre, amíg zárva tartanak, a bankok azonban nem számítanak fel hitelkamatot.

A görög pénzügyminisztérium intézkedése nyomán 60 euróban limitálták azt az összeget, amelyet helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehetnek a pénzjegykiadó automatákból. Megtiltottak egyben minden pénzátutalást külföldre. A különböző termékekért és szolgáltatásokért a Görögországban kibocsátott kártyákkal lehet fizetni, de csak az ország területén.

Külföldi bankkártyákra külön rendelkezést ad majd ki a görög pénzügyminisztérium, de az AP hírügynökség úgy értesült, hogy azokra korlátozás nélkül lehet majd pénzt felvenni az automatákból. Ennek elsődleges haszonélvezői a Görögországba látogató turisták, valamint a vendéglátás. Vasárnap sok aggódó külföldi turista ugyanis a görögökkel együtt állt sorba a pénzkiadó automatákhoz, attól tartva, hogy a korlátozások rájuk is vonatkoznak majd. A pénzkiadó automaták legkésőbb hétfőn késő délutántól lesznek ismét használhatóak.

A korlátozásnak már korábban híre ment, ezért hétvégén már óriási sorok kígyóztak a bankautomatáknál. De nemcsak a bankoknál lesz korlátozás. Hétfőn a görög tőzsde sem nyit ki. A jelenlegi helyzet szerint július 5-én lesz népszavazás a hitelezők (IMF, EU) által kért intézkedésekről Görögországban. De addig az ország csődbe mehet, mert június 30-ig, azaz keddig kellene törlesztenie 1,6 milliárd eurónyi adósságot az IMF felé, de nincs pénze az országnak.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 481

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.