Központ
2017. november 19. vasárnap, Erzsébet
Eső
Ma
Eső
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Havazás
Kedd
Havazás

Egy másik pilóta öt évvel ezelőtt már ugyanazt tervezte, mint Lubitz

Központ március 30, 2015 Külföld

Öt évvel a francia Alpokban történt tragédia előtt a  British Airways egyik pilótája is egy repülés során akart öngyilkosságot elkövetni és magával vinni utasait, több mint száz embert a halálba. Az, hogy ez mégsem történt meg, nem a társaságon múlt. A légitársaságok semmit sem tanultak az esetből.

lubitztars

Robert Brown pilóta, miután brutális módon meggyilkolta a feleségét még 2010-ben, másnap végezni akart magával is. Annak érdekében, hogy tettével felhívja magára a figyelmet, úgy tervezte: az utasokkal teli Boeing 747-es repülőgépével szándékosan lezuhan, és az utasokat és a személyzetet is a halálba viszi magával, ahogyan ezt Andreas Lubitz is tette múlt kedden. Az, hogy ez mégsem történt meg, nem a társaságon múlt.

Mint később a tárgyalásán elmondta, nem akart egy újabb férj lenni, aki miután megölte a feleségét, magával is végez, aztán többé senki nem foglalkozik vele. „Arra gondoltam, hogyha bemegyek dolgozni, összetörhetek egy repülőgépet, vagy elrepülhetek Lagosig és ott zuhanok le. Így akartam vallomást tenni” – magyarázta Brown a tárgyaláson, hogy mi járt a fejében a gyilkosság másnapján.

Robert Brown az utolsó pillanatban gondolta meg magát és beteget jelentett, így egy másik pilóta vitte el a menetrendszerinti gépet Nigériába. A gyilkost még aznap letartóztatták, majd bíróság elé állították és 26 év börtönbüntetésre ítélték.

Miután Johanna, a meggyilkolt feleség családja értesült arról, hogy Andreas Lubitz, a Germanwings pilótája március 24-én szándékosanrepülőgép katasztrófát idézett elő a francia Alpokban, s ezzel saját magán kívül további 149 embert ölt meg, alig akarták elhinni, hogy ilyesmi egyáltalán megtörténhetett azok után, amit ők éltek át.

Johanna édesanyja, Diana Parkes a Daily Telegraphnak azt mondta, most már tényleg le kellene vonni a tanulságokat és tenni valami annak megelőzése érdekében, hogy a labilis lelkiállapotú pilóták ne áldozhassanak fel utasaik életét a magukéval együtt

Robert Brown a bíróság előtt vallotta be, hogy miután gyilkolt, már másnap repülhetett volna, hogy végezzen egy repülőgépnyi emberrel, ám a British Airways soha, semmilyen módon nem nyilatkozott arról, hogy az esetből levonták a tanulságokat – magyarázta az asszony a lapnak.

Hetti Barkworth-Nanton, Johanna legjobb barátnője a Brown és Lubitz közti dermesztő hasonlóságokról beszélt: „Amikor megláttam a képet a futó Lubitzról, végig futott a hideg a hátamon. Brown is versenyszerűen futott, sőt, mind a ketten a társaságukért futottak.”

A hasonlóságok azonban itt még nem érnek véget: „Egyikkőjüknek sem szabadott volna repülni és kockáztatni az utasaik életét. Mind két esetben voltak dolgok, amikre a légitársaságoknak fel kellett volna figyelnie. A figyelmeztető jelek ott voltak.”

A nő szerint a 12 havonta esedékes orvosi vizsgálat nem elég, hisz Brown 2009 decemberében esett át ilyenen utoljára, a következő év októberében pedig megölte a feleségét. Az orvosi vizsgálat után ugyanis a férfi összeroppant, idegeit teljesen felőrölte magánéleti válsága, és erről a munkatársai is tudhattak.

Hetti Barkworth-Nanton, aki létrehozott egy Johanna nevével fémjelzett gyermek- és családvédelmi alapítványt, úgy látja, a probléma az, hogy bár a kollégák sokszor jól látják, ha valakivel baj van, de nem mernek jelentést tenni, mert ha az illetőt felfüggesztik, akkor miattuk veszítheti el a megélhetését.

„Ha egy pilóta betegszabadságra megy, elesik a nagyvonalú juttatásoktól, ami olyan, mintha azért büntetnék, mert bevallja, hogy problémái vannak” – mutat rá Barkworth-Nanton, aki szerint az utasszállító gépek pilótáit kényszeríteni kellene arra, hogy a stresszbetegségekről szóló orvosi diagnózisokról informálják a munkaadóikat.

„Robert azt állította a bíróságon, hogy Jo meggyilkolása előtt egy hónappal altatókat kapott az orvosától. Ha ez igaz, akkor erről a BA nyilvánvalóan nem tudott” – folytatta az asszony és hozzátette: „Robert szörnyű bűncselekményt követett el, amikor elvette Johanna életét, de nagyobb katasztrófa is történhetett volna. Én és Jo családja úgy érezzük, hogy a légitársaságok semmit nem tanultak az esetből.”

Forrás: nol.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 325

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.