Központ
2020. április 09. csütörtök, Erhard

Elárverezték a világ egyik legtökéletesebb gyémántját

Központ április 22, 2015 Külföld

Az előzetesen várt legmagasabb árnál kicsit kevesebbért, jutalékkal együtt 22,09 millió dollárért árvereztek el egy százkarátos tökéletes gyémántot a Sotheby’s New York-i árverésén.

gyemant

Az aukciósház a keddi licit előtt 19 és 25 millió dollár közötti összegre taksálta a színét tekintve a legjobb, D besorolású – azaz színtelen vagy különleges fehér –, tisztaságát nézve pedig belül tökéletes gyémántot.

A Sotheby’s ékszerrészlegének vezetője, Gary Schuler korábban a jeges vizű tavakhoz hasonlította a 100,20 karátos drágakő tisztaságát.

Az aukciósház felhívta a figyelmet arra, hogy ez az egyetlen smaragdcsiszolású, legjobb színbesorolású, 100 karát feletti gyémánt, amely valaha árverésre került.

A drágakövet Afrika déli részén bányászták valamikor az elmúlt tíz évben, és csiszolatlanul még 200 karátot nyomott. Tulajdonosa nem fedte fel kilétét, mint ahogy a vevő sem. A győztes licit telefonon érkezett.

Tökéletesnek tartott, 100 karát feletti gyémántot csak hatot árvereztek el az utóbbi huszonöt évben. Egy 118 karátos ovális darabot 30,6 millió dollárért vettek meg a Sotheby’s egyik 2013-as árverésén, rekordot állítva fel a fehér gyémántok árában.

A gyémántok összességét tekintve 46 millió dolláros a rekordár, ezt az összeget egy 24,78 karátos rózsaszín drágakőért fizették, ugyancsak a Sotheby’s egyik aukcióján 2010-ben. A szintén smaragdcsiszolású gyémánt a valaha elárverezett legdrágább ékszer. Ennél magasabb áron, 83 millió dollár feletti összegért adták el 2013-ban a Pink Star nevű gyémántot, de a vevő végül nem tudta kifizetni a csillagászati összeget, így visszalépett.

A keddi aukción több mint 350 ékszerre lehetett licitálni, az összbevétel meghaladta az 50 millió dollárt.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 612

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.