Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Elefántürülékből gyártanak papírt a prágai állatkertben

Központ március 10, 2015 Külföld

Az intézmény igazgatója, Miroslav Bobek bejelentette, ázsiai országok mintájára a prágai állatkertben is papírt gyártanak az elefántok ürülékéből.

Slonice Thamara a Janitha v novém pavilonu
Az észak-morvaországi Velke Losiny papírgyárával együttműködve a prágai állatkert már tavaly is készített papírt az elefánttrágyából, most azonban saját papírgyártó műhelyt létesítenek az intézmény területén.

Az igazgató szerint a manufaktúrában a látogatók megismerkedhetnek a gyártási folyamattal és maguk is készíthetnek papírt elefántürülékből. Mint mondta, más európai állatkertek is dédelgetnek hasonló terveket, Zürichben például már el is készült a műhely, bár még nem működik.

Srí Lankán régi hagyománya van az elefánttrágya efféle hasznosításának. A pinnawalei elefántmenhely, ahonnét nemrég két nőstény elefánt érkezett Prágába, nemcsak belépődíjakból, hanem az elefántürülékből gyártott papír eladásából is fedezi működését – mondta el az igazgató.

A papírkészítéshez az elefánttrágyát átmossák és megszárítják, majd alaposan felfőzik és újra megszárítják. Utána feldarabolják, újra beáztatják, majd megszárítják, végül papírt sajtolnak belőle.

Az állatkertet működtető prágai önkormányzat 2,5 millió koronával támogatja az állatkerti papírgyártást. A prágai állatkertben nyolc ázsiai elefánt „termel” alapanyagot a tervezett papírgyártáshoz.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 516

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.