Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős

Életszínvonaluk romlására panaszkodnak az osztrákok

Központ június 15, 2015 Külföld

Egy közvélemény-kutatás szerint az osztrákok 53 százaléka véli úgy, hogy 2015-ben rosszabb Ausztriában élni, mint 2010-ben, és mindössze 5 százalékuk szerint érzékelhető javulás – derül ki a Der Standard című osztrák liberális lap hétfői számában közzétett felmérésből.

ausztria

Az újság rámutatott, egy tavaly augusztusban készített, hasonló közvélemény-kutatás szerint a megkérdezetteknek még csupán 36 százaléka értékelte úgy, hogy az osztrák helyzet romlott az öt évvel korábbihoz képest, és 11 százalékuk érzékelt javulást.

A Market piackutató cég által jegyzett idei közvélemény-kutatásból kiderül, hogy különösen a középiskolai végzettséggel rendelkező és az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) szimpatizáló választók látják negatívan az osztrák kilátásokat.

Nemzetközi összehasonlításban a megkérdezettek 31 százaléka vélte úgy, hogy Ausztriában jobb a helyzet, mint más EU-tagállamokban, és 26 százalékuk szerint rosszabb. A Der Standard megjegyezte, ebben a tekintetben is jelentősen romlottak a mutatók, ugyanis egy 2013 májusában készített felmérés szerint a válaszadóknak még 60 százaléka értékelte kedvezőbben az osztrák helyzetet, mint más EU-tagországokét.

A 400 választó megkérdezésével elvégzett közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 87 százaléka úgy ítélte meg, hogy az osztrák szövetségi kormány legsürgetőbb feladata a vállalkozások munkahelyteremtő képességének javítása és a jövedelemadó csökkentése. Emellett a válaszadók mintegy fele úgy vélte, a kabinetnek a választókat több népszavazás rendezésével jobban be kellene vonnia az ország ügyeibe.

A megkérdezettek 57 százaléka szerint mielőbb meg kellene oldani a menekültek igazságos elosztását az Európai Unión belül, és 49 százalékuk szerint vissza kellene szorítani a szélsőjobboldali hozzáállás terjedését. A jelenleg az osztrák kabinet napirendjén szereplő témák közül az osztrákokat legkevésbé a dohányzást a vendéglátó-ipari egységekben megtiltó törvényjavaslat vagy a pénztárgépekről szóló tervezet foglalkoztatja.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 220

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.