Központ
2020. május 25. hétfő, Orbán

Elfogták az isztambuli merénylet feltételezett elkövetőjét

Központ január 17, 2017 Külföld

A török rendőrség hétfő este elfogta a szilveszter éjszakai isztambuli merénylet feltételezett elkövetőjét. A férfin – aki 39 embert lőtt agyon – Isztambul európai részén, Esenyurt nevű kerületében kattant a bilincs – adta hírül a Hurriyet című török lap.

A műveletet különleges rendőri egység hajtotta végre egy lakótelepen. Az NTV török tévécsatorna tudomása szerint a merénylő egy kirgiz barátja lakásában húzta meg magát, és vele volt négyéves fia, amikor a kommandó rátört. A gyermek védőőrizetbe került.

A férfit orvosi ellenőrzésnek vetették alá, mielőtt a rendőrség központi kapitányságára kerül, hogy a terrorista ellenes egység nyomozói kihallgassák – tudatta a Hurriyet, amely – más török médiumokkal együtt – Abdulkadir Masaripov néven említi a merénylőt hozzátéve, hogy üzbég nemzetiségű.

A Dogan török hírügynökség fotót is közzétett a gyanúsítottról. A képen egy sötét hajú férfi szürke, vérfoltos pólóban látható. Az NTV közlése szerint az illető ellenállt a rendőröknek. A Hurryet szerint sértetlenül sikerült elfogni.

Az Anadolu török hírügynökség közlése szerint további négy embert – három nőt és egy férfit – is őrizetbe vett a rendőrség a merénylet gyanúsítottján kívül. A férfi nagy valószínűséggel a kirgiz „szállásadó” barát, és az NTV szerint ő van a Dogan hírügynökség fotóján vérfoltos pólóban, nem pedig a feltételezett merénylő.

Az NTV szerint a rendőrség már öt napja tudta, hogy hol rejtőzködik a gyanúsított, és azért halogatta elfogását, hogy megfigyelhesse mozgását, kapcsolatait.

A merénylő szilveszterkor a Reina éjszakai klubba berontva hét percen át lövöldözött. 39 embert ölt meg, 69-et pedig megsebesített, majd sikerült elmenekülnie és 16 napon át bujkálnia, jóllehet a török rendőrség hatalmas erőkkel nyomozott utána, 35 embert vett őrizetbe azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állt a gyanúsítottal. Köztük van a gyanúsított felesége és egyéves lánya, akiket – a Hurriyet közlése szerint január 12-én fogtak el.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 517

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.