Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Köd
Csütörtök
Köd
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Elhunyt az SMS atyja

Központ július 1, 2015 Külföld

Bár az SMS feltalálójaként is ismerik a finn Makkonent, mindig sietett leszögezni, hogy nem egyedül az övé az érdem. Hatvanhárom évesen, betegség következtében halt meg.

makonnen

Matti Makkonen a mobilhálózatokon keresztül történő üzenetküldés lehetőségének megteremtésében játszott fontos szerepet – számolt be róla a BBC. A finn férfi az első SMS elküldésének húszéves évfordulóján beszélt arról: nemcsak neki köszönhető a szöveges üzenetküldés lehetősége, és a Nokia sokat segített a szolgáltatás népszerűvé tételében. „A szolgáltatás valódi felfutása, ahogy én látom, akkor kezdődött, amikor a Nokia bejelentette az első termék piacra dobását, amivel már könnyen lehetett üzeneteket küldeni másoknak” – mondta. (Ez volt a Nokia 2010-es 1994-ben.)

Makkonen korábban kijelentette azt is, hogy ő maga sosem használta az ún. SMS-nyelvet (találó nevén „txt spk”), habár úgy gondolta, hogy az SMS-ezés kihatással lehet a nyelv fejlődésére is. A férfi 2012-ben SMS-interjút adott a BBC-nek: akkor elmondta, hogy húsz éve, a szolgáltatás beindulásakor még nem gondolta azt egy különálló dolognak, csak olyasminek, ami részét képezte a telefonos kommunikáció forradalmasításának. Az interjúból kiderült az is, hogy Makkonen sosem látott pénzt a szolgáltatásból, mivel nem védette le az ötletet, állítása szerint viszont az ötlete nem is volt szerinte szabadalmaztatható, csupán egyike volt az első embereknek, akik megértették a szöveges üzenetküldés bevezetésében rejlő lehetőséget.

Az első SMS-t 1992. december 3-án küldték el egy PC-ről egy mobiltelefonra, és csupán annyiból állt, hogy „boldog karácsonyt”. A szolgáltatás ötlete viszont még 1984-re nyúlik vissza, a köztisztviselőként dolgozó Makkonen ekkor állt elő a szöveges üzenetküldés ötletével. Bár a 2010-es évek végén már egyre kevesebb SMS-t küldenek el, népszerűségét azért őrzi az évente elküldött trilliónyi szöveges üzenettel.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 383

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.