Külföld

Ellopták a nő holttestét, hogy férjhez adják

Hullarablók kerültek a rendőrség hálójába, amivel ismét bizonyosságot nyert, Kína egyes részein él még a „szellemházasságok” évezredes hagyománya, vagyis az egyedülállóként elhunyt férfiak mellé „üdvös” egy nőt temetni. Ha pedig nincs, akkor vásárolnak.

koporso

A legfrissebb esetnek a kínai médiabeszámolók szerint 11 gyanúsítottja van. Egyikük töredelmesen bevallotta, hogy a kelet-kínai Santung tartomány Tiencsiao településén hantolták ki a női holttestet, amely mindössze három hónapig nyugodhatott békében. Végül az észak-kínai Hopej tartomány Vu`an városában adtak túl a tetemen 18 ezer jüanért, vagyis több mint 700 ezer forintért. Ám a vevő – mint utóbb kiderült – egy viszonteladó volt, aki 38 ezer jüanért, vagyis csaknem másfél millió forintért készült továbbadni a holttestet. Az önkényes exhumálás Kínában bűncselekmény, amelyet a holttesttel történő kereskedés csak súlyosbít.

Egy Vang családnevű gyanúsított vallomásából feltételezhető, hogy nem kezdőkről van szó. Mint mondta, a piacon a frissen elhunyt halottakért adják a legtöbb pénzt, a régi csontvázak „semmit nem érnek”. Az egyes országrészekben elterjedt babonás hit szerint az egyedülálló férfi halálában és békétlenségében szerencsétlenséget hoz a rokonságára, s ezért – úgy tudni – az időszámításunk előtti 17. századtól ezt úgy igyekeznek kivédeni, hogy lehetőség szerint társat temetnek mellé. A kiválasztottat általában egy később elhunyt nő családjától veszik meg. Ha ez nem megy, akkor az is előfordul, hogy megrendelik.

A kereslet a feketepiacot is működésbe hozta, és mint az elő-előforduló példák bizonyítják: vannak, akik a sírok kifosztásától sem riadnak vissza. A túlvilági feleség egyfajta kárpótlás is az életében egyedül maradt férfi számára. Utóbbiak gyakori előfordulásának oka, hogy a kínai népességen belül több a férfi, mint a nő. Tavaly is lebukott egy bűnbanda, a bíróság legalább tíz női holttest jogtalan eltulajdonításában és eladásában találta őket bűnösnek. A tetemeket megtisztították, dokumentumaikat meghamisították. Valamennyien több mint két év börtönt kaptak. Két éve egy szellemfeleséget kétszer is eladtak, 2007-ben pedig egy kínai férfi azért ölt meg hat nőt, hogy azután túladjon rajtuk jó pénzért.

Forrás: mti

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.