Központ
2020. július 09. csütörtök, Lukrécia

Először választott női államfőt Horvátország

Központ január 12, 2015 Külföld

A szinte véglegesnek mondható hivatalos részeredmények alapján biztosnak mondható, hogy Kolinda Grabar Kitarovic jobbközép ellenzéki politikus nyerte meg a horvátországi elnökválasztás második fordulóját – ő lesz az ország első női elnöke.

horvat
A horvát választási bizottság által 97,75 százalékos feldolgozottság alapján közzétett adatok szerint a vasárnap tartott második fordulóbanGrabar Kitarovic, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje a szavazatok 50,45 százalékát, míg Josipovic a voksok 49,55 szerezte meg.

A központi választási bizottsághoz még nem futottak be a külföldön leadott szavazatok, de ezek a voksok érdemben már nem befolyásolhatják az eredményt, ezért biztosra vehető Grabar Kitarovic győzelme.
Ivo Josipovic újságíróknak nyilatkozva elismerte vereségét, és gratulált ellenfelének.

Ez volt Horvátország történetének legbizonytalanabb kimenetelű elnökválasztása. Akárcsak az első fordulóban, a vasárnap tartott a másodikban is az utolsó pillanatig nem lehetett tudni biztosan, hogy ki győzött, hol az egyik, hol a másik jelölt vezetett hajszálnyi különbséggel. A szoros küzdelemben az ellenzéki politikusnak végül mintegy 23 ezer szavazatkülönbséggel sikerült megelőznie a hivatalban lévő elnököt.

A választási bizottság adatai szerint a második fordulóban a szavazásra jogosultak 58,91 százaléka, mintegy 2 millió 203 ezer ember járult az urnák elé, félmillióval több, mint az első fordulóban.

Kolinda Grabar Kitarovic 46 éves politikus és diplomata. 1968-ban született Fiumében (Rijekában). 1986-ban érettségizett az Egyesült Államokban. 1993-ban angol és spanyol szakon diplomázott a zágrábi bölcsészettudományi karon. 2000-ben kisdoktorit szerzett politikai tudományokból (értekezésének témája az amerikai-orosz kapcsolatok voltak Reagan elnöksége alatt, valamint a hidegháború vége). Grabar Kitarovic 2005-2008 között a horvát kormány európai integrációs és külügyminisztere, 2008-tól 2011-ig Horvátország washingtoni nagykövete volt. 2011 júliusától a NATO-főtitkár tanácsadója, ekkor családjával Brüsszelbe költözött. 1993-tól a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) tagja. Házas, két gyermek édesanyja.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 483

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.