Központ
2018. szeptember 25. kedd, Eufrozina, Kende

Évente legfeljebb százezer menekültet tud fogadni Ausztria

Központ december 21, 2015 Külföld

Évente legfeljebb százezer menekültet tud fogadni Ausztria, többet nem lehet ésszerűen elhelyezni – jelentette ki Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár az Ö1 rádió reggeli műsorában hétfőn.

Ha már sátrakat kell felállítani, az azt jelenti, hogy már a befogadási kapacitásának határaihoz jutott az ország – vélekedett az alkancellár, aki egyúttal az uniós határok mielőbbi védelmét is szorgalmazta. Mitterlehner leszögezte: a megoldással nem lehet várni februárig, hiszen márciusban érkezhet a menekültek következő nagy csoportja.

A néppárti politikus úgy vélte, hogy amely országok nem akarnak menekülteket befogadni, azokkal szemben növelni kell az uniós nyomást.

Az osztrák közszolgálati ORF politikai vitaműsorában vasárnap Werner Faymann hangsúlyozta, hogy határozott és egységes uniós intézkedések kellenek a menekültek számának csökkentésére. A kancellár szerint nem folytatható tovább az a gyakorlat, hogy egyedül Németország, Svédország és Ausztria fogadja be a menekültek nagy részét.

Faymann úgy vélte, a jövőben minden érkezőt a külső fogadó központokban kell regisztrálni, majd a menedékre jogosultakat az EU-tagállamok között elosztani. Ez azonban akkor működik, ha Európa-szerte egységesek a menekültügyi eljárások és az ellátások.

A kancellár korábban még arról is beszélt, hogy meg kell vonni azon országoktól az uniós támogatást, amelyek nem együttműködőek a menekültkérdésben.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) hétfői közlése szerint Ausztriának már mielőbb le kellett volna zárni határait a menekültek előtt. A frakcióvezető szerint mivel Ausztria elérte a befogadóképességének határát, a migránsokat mielőbb ki kellene toloncolni az országból.

A Zöldek pártja bírálta az alkancellár hétfői kijelentését, egyúttal szorgalmazta a törökországi, a jordániai és a libanoni menekülttáboroknál való segítségnyújtást, a menekültkérdésben nem együttműködő uniós országokkal szembeni intézkedéseket és az Ausztriába érkezők ellátásáról szóló átfogó terv elkészítését.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 276

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.