Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Ezek voltak Clinton és Trump „utolsó szavai”

Központ november 8, 2016 Külföld

A kedden kezdődött amerikai elnökválasztás előtti utolsó kampánygyűlésén Hillary Clinton demokrata párti jelölt az Egyesült Államok “nagylelkűségét”, befogadókészségét ígérte, a republikánus Donald Trump pedig azt hirdette, hogy “Amerika mindenek előtt”.

A két elnökjelölt a késő éjjeli órákban – keddre virradóra – fejezte be utolsó kampánygyűlését. Hillary Clinton Észak-Karolinában, Donald Trump Michiganben zárta a kampányt.

A Raleigh városban tartott kampányzáró előtt Clinton a pennsylvaniai Philadelphiában járt. A híres függetlenségi palota előtt (ahol az Egyesült Államok alapító atyái aláírták a függetlenségi nyilatkozatot és megkezdték az alkotmány kidolgozását) több mint harmincezer lelket számláló tömeg gyűlt össze. Barack Obama elnök és a first lady, Michelle Obama is szenvedélyes beszédben buzdította Clinton támogatására a választókat. A philadelphiai nagygyűlés koncerttel zárult, Bruce Springsteen és Jon Bon Jovi zenélt. Raleigh-ben Lady Gaga fogadta az egybegyűlteket, s mielőtt énekelt, hosszan méltatta Hillary Clintont, rendkívül felkészültnek, az egyetlen alkalmas jelöltnek minősítette őt.

Hillary Clinton a kampányzárón is hosszan beszélt, s nagy hangsúlyt fektetett az amerikai értékrend megőrzésének fontosságára. Úgy vélte, hogy ezeket az értékeket a mostani választási kampányban “komoly kihívások érték”, majd leszögezte, hogy a jövőbe vetett hite soha nem volt olyan erős, mint most. Clinton mindkét beszédében azt mondta: az ő Amerikája “reménységet sugároz, befogadó és nagylelkű”, s arra kérte híveit, hogy erre az Amerikára adják voksukat. “Mi a szeretet vagyunk, Trump a gyűlölet” – fogalmazott a demokraták elnökjelöltje.

Donald Trump a michigani Grand Rapidsban, Mike Pence republikánus alelnökjelölttel együtt, szintén az éjjeli órákban zárta kampányát. Éjjel fél egykor, tehát már a választás napján lépett pódiumra, s ezzel köszöntötte a tömeget: “A mai nap a mi függetlenségi napunk. Az amerikai dolgozó emberek ma visszavágnak.” Trump ismét munkahelyek teremtését ígérte. “Én leszek az amerikai történelem legnagyobb munkahelyteremtő elnöke” – fogalmazott. Majd megismételte elnökválasztási kampánya egyik fő gondolatát: az Egyesült Államok érdekei elsődlegességet élveznek.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 256

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.