Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Borús
Holnap
Borús
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Facebookozó dzsihadistákat vettek őrizetbe Egyiptomban

Központ augusztus 24, 2015 Külföld

Az egyiptomi rendőrség három embert őrizetbe vett vasárnap a néhány nappal ezelőtt elfogadott terrorizmusellenes törvény alapján, a gyanúsítottak az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet eszméit terjesztették a Facebookon.

A déli Szóhág tartomány rendőrségének vasárnapi közleménye szerint a gyanúsítottak számítógépén IÁ-propagandavideókat találtak.

Az eddiginél szigorúbb terrorizmusellenes törvényt egy héttel ezelőtt hirdették ki Egyiptomban, a jogszabály különleges bíróságok felállításáról is rendelkezik és a sajtótermékek számára is büntetést helyez kilátásba, ha a hivatalos közleményeknek ellentmondó módon számolnak be egy terrortámadásról.

A jogszabály szerint életfogytiglani büntetéssel vagy halálbüntetéssel sújtható, aki „terrorista csoportot” alakít vagy vezet. Az ilyen csoportban való tagság miatt tíz év börtön szabható ki. A törvény végrehajtóit, így a rendőröket és a katonákat a most felállított különbíróság felmentheti a túlzott erőszak alkalmazása miatti büntetés alól, ha azt foglalkozásuk körében követték el.

A merénylet hatására szigorodtak a törvények

Az egyiptomi államfő június végén, a Hisám Barakát főügyész életét kioltó merényletet követően a terrorizmusellenes törvények szigorítását helyezte kilátásba az országban, a két éve, Mohamed Murszi elnök megbuktatása óta fokozott intenzitással tevékenykedő szélsőséges iszlamisták elleni fellépés keretében. A dzsihadisták támadásaiban több száz katona és rendőr halt meg.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi jelenlegi egyiptomi elnök hivatalba lépése, Mohamed Murszi exelnök 2013-as elmozdítása óta keményen üldözik az iszlamistákat az észak-afrikai országban.

Néhány hónappal ezelőtt a Sínai-félsziget északi részén hosszú ideje harcoló Anszár Beit al-Makdisz nevű terrorcsoport hűséget fogadott az Iszlám Állam vezetőjének, s támadásai azóta szinte mindennaposak a térségben.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 289

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.