Központ
2020. február 18. kedd, Bernadett

Felfújható szobát kaptak az űrhajósok

Központ április 11, 2016 Külföld

A SpaceX teherűrhajó elsőbbségi küldeményt szállított a Nemzetközi Űrállomásra vasárnap. Eljuttatta a világ első űrhajósoknak szánt felfújható szobát a létesítményre.

20160410beam

fotó: BEAM

A SpaceX Dragon teherszállító kétnapos út után érkezett a 400 kilométerrel a Föld fölött keringő Nemzetközi Űrállomásra, amelynek személyzete robotkarral fogta be a szállítmányt. A Dragon 3175 kilogramm hasznos terhet vitt, köztük a Bigelow Aerospace által gyártott puha falú kamrát. Ez az úttörő lak – amelyet szorosan összecsomagoltak a kilövéshez – egy kis hálószoba méretűre duzzad majd fel, amikor megtöltik levegővel a jövő hónapban. Most szombaton fogják majd hozzákapcsolni az űrállomáshoz, de május végéig nem fújják fel. A technológia megváltoztathatja az asztronauták életmódját az űrben.

A NASA elképzelései szerint néhány évtizeden belül felfújható élőhelyek lesznek a Marson. Maga a Bigelow Aerospace négy éven belül két felfújható űrállomást kíván feljuttatni, amelyeket bérbe adnának.A most érkezett Bigelow Expandable Activity Module (Bigelow felfújható tevékenységi modul, BEAM) egyelőre azonban többé-kevésbé elérhetetlen marad az űrállomás hatfős személyzetének. A NASA szeretné látni, hogyan működik a kísérleti kamra, ezért az ajtó lezárva marad, eltekintve azt a néhány alkalmat, amikor az űrhajósok belépnek majd a következő egy évben, hogy összegyűjtsék a méréseket és kicseréljék az érzékelőket.

forrás: origo

Share Button
Ennyien olvasták: 497

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.