Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Jórészt felhős
Kedd
Jórészt felhős
Borús
Szerda
Borús
Helyenként felhős
Csütörtök
Helyenként felhős

Felújítják Dumas elherdált kastélyát

Központ november 4, 2015 Külföld

Megkezdődött Alexandre Dumas francia író egykori kastélyának felújítása – közölte Frédérique Lurol, a Párizs közeli Le Port-Marlyban található múzeum igazgatója.

dumaskastely

A fákkal, vízeséssel, barlangokkal övezett romantikus parkban álló, díszes homlokzatú reneszánsz kastély kívülről is jól láthatóan romlásnak indult. Az építmény állandó nedvességnek van kitéve, amelyre a megrepedezett tető és az elkorhadt faborítás is utal, s a vezetékrendszer is teljes cserére szorul. A várhatóan májusig tartó munkálatok az angol stílusú park szökőkútjainál és vízellátó hálózatánál kezdődtek meg hétfőn. A felújítás mintegy egymillió eurós költségvetésének felét a francia állam fizeti, a másik felét adományokból fedezi a múzeum.

A Párizstól mintegy 15 kilométere fekvő Le Port-Marly városkában, egy domboldalon áll a Monte Cristo-kastélynak nevezett neoreneszánsz palota, amelyet 1944-ben építtetett Alexandre Dumas, egyik leghíresebb regényére utalva. A parkban a kastélytól nem messze egy neogótikus stílusú, kisebb épület is található, amely Dumas hőse börtönére utalva az If-kastély nevet viseli.

A gyönyörű, díszes homlokzatú Monte Cristo-kastély – ahonnan az író munka közben a parkban az általa teremett, barlangokkal, szökőkutakkal romantikussá tett “földi paradicsomot” csodálhatta – Dumas életét mutatja be számos dokumentum segítségével, emellett megtekinthetők a bútorok, a szalon mozaikja és a színes, festett üvegablakok. Az If-kastély a Monte Cristo grófja című regény történetét eleveníti meg. A felújítás idején zárva tart az If-kastély, amelyet tavaly 21 ezren kerestek fel, de a neoreneszánsz palota a munkálatok idején is látogatható.

A nagyvilági és költséges életet élő Dumas nem tudta sokáig fenntartani drágán épült kastélyát, 1849-ben tönkrement, s hitelezői nyomására először a berendezést, majd a teljes palotát eladni kényszerült, 1851-ben pedig végleg elhagyta a helyet.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 261

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.