Központ
2020. május 26. kedd, Evelin, Fülöp

Gérard Depardieu mostantól nem léphet ukrán földre

Központ július 29, 2015 Külföld

Megtiltotta a belépést öt évre Ukrajna területére Gérard Depardieu francia színésznek az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

Gerard Depardieu
„Államunk biztonságának érdekében 2015. július 23-án döntés született Gérard Depardieu francia-orosz állampolgár öt évre történő kitiltásáról. Az akták jelenleg az Állami Határőr Szolgálatnál (határőrség) vannak” – közölte az ukrán titkosszolgálat kedden az Aposztrof című ukrán hírportál kérdésre.

Előzőleg a Vlagyimir Putyin orosz elnökről többször is pozitívan nyilatkozó Depardieu-vel együtt még 566 színészt, zenészt, művészt vettek fel a kulturális minisztérium által készített, az ország nemzetbiztonságára veszélyes nemkívánatos személyek listájára. A listát elküldték az SZBU-hoz, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácshoz (RNBUO), valamint az országos rádió és televízió testülethez.

Vjacseszlav Kirilenko kulturális miniszter megerősítette, hogy Kijev szankciókkal sújthatja a világhírű művészeket. „Az aktivisták kezdeményezésére összeállított 500 fős listát (…) a tárca átadta az SZBU-nak, amelynek döntenie kell, hogy fennáll-e az ország területi épségének veszélyeztetése. Le kell vonnia a következtetéseket, és döntenie kell a szankciók rendszerének bevezetéséről” – mondta Kirilenko. A miniszter ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre nem tiltják be Depardieu filmjeinek és a részvételével készült más produkcióknak a bemutatását.

Kirilenko emlékeztetett arra, hogy létezik egy 117 orosz művészt tartalmazó lista, akiknek a tevékenysége nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Ezt a listát, amelyen szintén szerepel Depardieu, még januárban elküldték az RNBUO-hoz.

Depardieu a kiemelkedő jövedelmeket sújtó 75 százalékos franciaországi adó terve elől menekülve kért és kapott állampolgárságot Oroszországban. A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint tavaly augusztusban kijelentette, hogy „szereti Oroszországot és Ukrajnát is, amely Oroszország része”.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 546

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.