Központ
2020. január 25. szombat, Pál

Görög pénzügyminiszter: büszke vagyok rá, hogy a hitelezők megvetnek

Központ július 6, 2015 Külföld

Váratlanul bejelentette lemondását Jánisz Varufákisz görög pénzügyminiszter annak ellenére, hogy a kormány győzelmét hozta a külföldi hitelezők által elvárt takarékossági intézkedésekről előző nap rendezett görögországi népszavazás.

varufakisz
A tárcavezető a Twitter közösségi oldalon jelentette be, hogy lemond. Mint érzékeltette, távozására azért volt szükség, hogy a görög kormány könnyebben megállapodjon a hitelezőkkel.

Miután lemondott, a következőket írta a blogján: „Nem sokkal a referendum eredményének bejelentése után tudomásomra jutott, hogy az Eurócsoportból (az euróövezeti pénzügyminiszterek közül) néhányan és más »partnerek« azt szeretnék, ha nem vennék részt a testület ülésein, és a miniszterelnök (Alexisz Ciprasz) úgy ítélte meg, hogy ez hasznos lehet a megállapodás elérése szempontjából”. Hozzátette, hogy ezért hétfői hatállyal távozik a pénzügyminisztérium éléről.
„Kötelességemnek tartom, hogy segítsek kiaknázni azt a tőkét, amelyet a görög néptől kaptunk a tegnapi (vasárnapi) népszavazáson” – fogalmazott.

Nem lehet akárhogy megállapodni

Mint írta, a népszavazás eredményéért nagy árat kell fizetni, „ahogy az megszokott a demokratikus jogokért folytatott harcban”. Kijelentette, meg kell állapodni a hitelezőkkel úgy, hogy a megállapodás tartalmazza „a görög államadósság átstrukturálását, kevesebb megszorítást, a javak átcsoportosítását a rászorulóknak és igazi reformokat”.

Varufákisz elidegenítette magától euróövezeti kollégáit azzal, hogy rendszeresen durva kifejezésekkel illette Görögország hitelezőit. A múlt héten tovább rontotta a már amúgy is fagyos viszonyt azzal, hogy a „terrorizmushoz” hasonlította, ahogy a hitelezők szavai szerint próbálják megfélemlíteni a görög népet, hogy fogadjanak el még több megszorítást.

„Büszke vagyok rá, hogy a hitelezők megvetnek” – írta hétfő reggeli blogbejegyzésében.

Győztek a nemek

Ismert, hétfőn hajnalban az athéni belügyminisztérium közölte, az előzetes eredményekkel gyakorlatilag megegyező hivatalos végeredmény szerint a népszavazáson részt vevők 61,31 százaléka szavazott nemmel a nemzetközi hitelezők által javasolt intézkedéscsomagra, míg az igennel voksolók aránya 38,69 százalék volt. A részvételi arány 62,49 százalék volt, jóval meghaladta az érvényességhez szükséges 40 százalékot.

Ciprasz üdvözölte a Görögország nemzetközi hitelezői által előterjesztett javaslatcsomagot elutasító szavazatok győzelmét, egyúttal kijelentette, hogy Athén kész azonnal visszatérni a tárgyalóasztalhoz hitelezőivel azzal a céllal, hogy újra kinyithassanak az egy hete zárva tartó görög bankok.

forrás: mno.hu, MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 337

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.